Сребърен и бронзов медал спечелиха казанлъшки деца от световен конкурс

Сребърен и бронзов медал от Осмия Световен конкурс за детска рисунка на фондация „Малък Зограф“ спечелиха две талантливи момичета от Казанлък. Рая Енева от школа „Ренина“ с преподавател Ренина Лекова бе отличена със сребърен медал, а Йоанна Теодосиева от школа „Арт линия“ с преподавател Ваня Запрянова спечели бронзово отличие.

Рая Енева, вляво, със сребърния медал и отличената й творба

Йоанна Теодосиева, вдясно, с бронзовия медал

В конкурса на тема „Зелена планета“ участваха 60 държави с над 6000 рисунки на деца от 4 до 18 години. С 4 златни медала отличиха деца от България, Италия, Украйна и Китай. Бяха връчени още 20 сребърни и 21 бронзови отличия. Сребърните и бронзовите медали се разделиха между представители на България, Тайланд, Италия, Украйна, Китай, Хърватия, Русия, Канада, Австралия, Бангладеш, Индия, Беларус, Полша, Казахстан, Литва, Румъния и др.

На 6 ноември с тържествена церемония в Рилския манастир бе награждаването на отличените.

Откриването на изложбата бе благословено от игумена на Рилската Света обител - Адрианополския епископ Евлогий. Специална награда се присъди в памет на почетния президент и съосновател на фондацията Пепа Боянова, която е от Казанлък. За съжаление, тази година тя почина, но съгражданите ни я познават като доблестен човек и талантлив художник.

По информация от мястото на събитието, настоящият председател на фондация "Малък Зограф" Иван Иванов, е подчертал, че талантът на малката художничка Рая Енева е впечатлил журито. Пожелал й да остане и да работи за Казанлък, отправяйки поздрави към всички нейни съграждани.

Сред гостите са били известни художници, преподаватели, представители на министерствата на външните и на вътрешните работи. Посланици от дипломатическите мисии на страните, които имат участници в конкурса, получиха наградите на победителите от своите държави.