България ще поръча допълнително над 3 милиона дози иРНК ваксини, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
"Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на университета в Оксфорд и "Астра Зенека", предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек" и 460 000 дози от ваксината на "Модерна", каза Ангелов.
Министърът на здравеопазването посочи, че доставката на допълнително количество ваксини е възможна с оглед на заседанието на Управителния съвет, сформиран от Европейската комисия по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства "Пфайзер" и "Бионтек".
"Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет", посочи Ангелов.