В община Казанлък обстановката е спокойна, заяви началникът на РС ПБЗН Анчо Шишков

В най-пожароопасния сезон, катализиран тази година от високи температура и липса на валежи, положението в община Казанлък е спокойно към момента, каза за www.zakazanlak.bg началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Казанлък Анчо Шишков. Ситуацията в страната е извънредна, което е наложило да се спрат отпуските на всички служители в противопожарните служби, включително и в Казанлък, целият състав е налице и в пълна готовност, каза още Анчо Шишков. Огнеборци от казанлъшката служба не са пренасочени към райони, където има пожари.

Всичко започва от човешката небрежност, допълни началникът на РС ПБЗН в града на розите. Сам 1-2% от пожарите възникват от природни явления, всичко останало е от човешка ръка в резултат на проявена престъпна небрежност. В зависимост от метеорологичните условия, от силата и посоката на вятъра, възникналите пожари могат да предизвикат истинско бедствие, затова вниманието на хората трябва да е изключително високо.

В страната през последните дни са изгасени 918 пожара, като последните три, обхванали големи територии, вече са локализирани и ситуацията е под контрол.