Експозиция „Историята на „Арсенал“ от 1878 година до днес“ бе открита на 15 юни 2021 година в Исторически музей "Искра". Изложбата е разположена в Мултимедийната зала на Музея и проследява развитието на най-голямото машиностроително предприятие в България от създаването му в първите дни след Освобождението до днес. Снимки и документи от богатия архив, запазен в музея на дружеството, проследяват най-важните моменти от историята на завода. Възникнал първоначално като Русенски артилерийски арсенал, той преминава през Софийския арсенал, преместването му в Казанлък през 1924 година, Държавната военна фабрика, Завод 10, МК "Фридрих Енгелс", "Арсенал" АД. Във витрини са показани традиционни и нови фирмени изделия. Паралелно с това върху екран непрекъснато върви 18-минутен документален филм за най-старото и най-мащабното предприятие в Казанлък и в България, което и до днес е стабилно, развива се и върви с пълни обороти напред. Една уникална история от 143 години, от които 97 са в Казанлък, съхранена за поколенията.

Директорът на Музея д-р Момчил Маринов откри изложбата, която е посветена на 120-та годишнина от създаването на Историческия музей в града, която се навършва тази година.

Приветствие към многобройните гости, дошли на събитието, поднесе инж. Билян Тошков, директор „Производствени въпроси“ на „Арсенал“ АД. Той подчерта, че „Арсенал“ е неизменна част от историята на Казанлък и тази изложба има основания да се превърне в постоянна експозиция в музея на града. Според инж. Владимир Чучумишев, ръководител-направление „Образование и квалификация“ в „Арсенал“ АД, идеята за една такава ретроспективна изложба идва от Музей „Искра“. Експозицията обединява традиции и настояще и, за да се подреди близо 150-годишната история на предприятието върху определен брой постери, са необходими усилен труд, внимателно подбиране на документите и снимковия материал. „В тази богата история най-трудното бе да изведем акцентите“, допълни инж. Чучумишев, един от основните двигатели за реализация на изложбата. По думите му, документалният филм остава във фондовете на ИМ „Искра“, а посещението на изложбата е безплатно за казанлъчани и гостите на града. Отделно от това, ще бъдат организирани посещения на ученици от казанлъшките училища, като такива вече са договорени с партньорските учебни заведения на „Арсенал“ – ППМГ „Никола Обрешков“ и ПГ „Иван Хаджиенов“.

На официалното откриване присъстваха заместник-кметът на община Казанлък Драгомир Петков, омбудсманът Гинка Щерева, директорите на „Арсенал“ АД – Билян Тошков, Йордан Йорданов, Христо Стрешков, Стойчо Крачолов, главният счетоводител на "Арсенал - 2000" Димитър Граматиков, общински съветници, синдикалисти, почитатели на оръжейното дело, бивши и настоящи арсеналци, граждани.

Експозицията остава за разглеждане до 31 октомври 2021 г.

Екип zakazanlak.bg