Училището в казанлъшкото село Розово е на път да се превърне в модерен детски център за изкуства, наука и спорт. Автор на идеята за създаване на Детска академия за таланти е на бизнесмена Николай Спиров, проектът е на арх. Николай Николов, бивш главен архитект на община Казанлък, със съдействието на кмета на населеното място Венцислав Колев и на Община Казанлък. „Изцяло подкрепяме идеята и смятаме, че има много добро бъдеще като реализация", казва кметът Галина Стоянова.

„Старото училище в Розово е построено през 1912 година, но в началото на 90-те години на негово място започна изграждането на нова сграда - разказва кметът на населеното място Венцислав Колев, който си е кореняк розовец. – Моите лични спомени са, че от 1 до 6 клас учехме в едни временни постройки, докато вървеше строежът на новото училище. През 1997 година влязохме за първи път в новата сграда. За съжаление, 10 години по-късно, от 2007-а, в училището няма деца“. Затова младият мъж подкрепя идеята за създаване на академия за малки таланти, които да върнат към живот сградата, предназначена за просвета и духовност.

Наскоро, с общи усилия на розовци и с помощ от общината, хората в селото възстановили част от северната страна на покрива, която била пропаднала и по време на дъжд се наводнявал втория етаж на зданието.

Превръщането на розовското училище, носещо името на светите братя Кирил и Методий, в съвременен център ще се осъществява на етапи.

Проектът за първия етап е получил одобрение по програма „Красива България“ и предвижда обновление на базата - ремонт на покрива на сградата, саниране, топлоизолация на фасадата, подмяна на дограмата и изграждане на мълниезащитно съоръжение. Стойността на този етап е 214 300 лв. с осигурено съфинансиране от Община Казанлък в размер на 160 129 лв., което представлява 70.01% от общия бюджет на проекта.

Ремонтът вече е започнал, като в момента се работи по покривната конструкция.

След първия етап се предвижда втори, при който ще бъдат изградени спален корпус, амфитеатър, тенис корт и мини футболно игрище. За неговата реализация предстои да се търси финансиране.

Начинанието е повече от похвално, като се знае, че децата на България показват талант и постигат успехи във всички сфери – изкуство, точни науки, спорт. Много фондации у нас като тези на световноизвестния еквилибрист Енчо Кирязов, на футболния любимец Димитър Бербатов, на физика Миню Балкански и ред други подкрепят даровитите българчета, но един такъв център винаги е „добре дошъл“. Надяваме се, че тези добри намерения ще станат реалност в обозрими срокове.