Ромите сами почистили блок „Кармен”, чакат санирането

Блокът на ул. „Илинден” 41-43 в ромската махала в Казанлък, известен като „Кармен”, ще бъде саниран от Обединение „Енергийна ефективност дивелъпър“, в което водеща е софийската строителна фирма „Дивелъпър”. Обединението е избрано за изпълнител на строително-монтажните работи по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради след проведена обществена поръчка. То обаче е поставило условия да бъде почистен блокът в сутернните части, те да бъдат отводнени и да се възстановат канализационните отклонения и връзката им с градската канализация. Това не се включвало за финансиране по програмата.

30 000 лева са стрували тези дейности във всички седем входа на блок „Кармен”, съобщи пастор Димитър Банев от Евангелската църква в ромската махала. По думите му, ромите сами извършили тов, като средствата са осигурени от „Глобъл селъбрейшън” чрез Жоржан Банов – българин, живеещ в САЩ. „С помощта на приятели – християни от Евангелската църква извън България, ние успяхме да изчистим сутерените на блока и да отстраним течовете – каза пастор Димитър. – Средствата бяха за материали и за техника, а трудът беше от нас”. Чистенето продължило два месеца, един месец отстранявали течовете. Според председателя на Сдружението на собствениците в „Кармен” Ангел Банев, Общината им е дала ултиматум да почистят сутерена, за да се направи саниране. Хората от блока се включили предимно с труд, някои и с малки суми. Община Казанлък е помогнала със съвети и специалисти, но тя не е финансирала тези дейности, които е трябвало да се направят със собствени средства на собствениците и наемателите на апартаменти.

Предстои да се сключи договор между община Казанлък и изпълнителя, съобщиха на съвместна пресконференция заместник-кметът на общината Даниела Коева и управителят на „Дивелъпър” ЕООД Николай Станков. Предложената цена за дейностите по енергийна ефективност – ремонт на покрив, подмяна на дограми, топлоизолация, е 1 464 356,65 лв. без ДДС. След подписване на договора, от началото на СМР до окончателното саниране, при добри метеорологични условия, изпълнението ще в срок от 120 дни. Лошото е, че сега започва зимата и невинаги времето позволява да се работи по смяна на дограмата или поправката на покрива, коментира инж. Николай Станков, управител на „Дивелъпър” ЕООД. Инж. Станков е и председател на Камарата на строителите в България. Неговата фирма е санирала 4 блока, от които два са били населени с роми. В момента работи по още два жилищни блока по програмата за енергийна ефективност.

177 апаратамента има в блок „Кармен”, от които 7 са общински. Сградата е 8-етажна с 7 входа, а живущите са над 1500 души. В момента в блока няма вода, затова са започнали разговори с „ВиК” да бъдат открити партиди и да бъдат поставени водомери в жилищата. Живущите в блока са готови да съдействат при санирането и най-важното – да пазят жилищната сграда.

„Кармен” е последният блок в Казанлък, който предстои да бъде саниран. Общо 19 са блоковете в града, които са обновени по националната програма за енергийна ефективност. В момента се довършват три – на ул. „Възраждане” 6, блок 109 на бул. „Александър Батенберг” и блок 46 в ж.к. „Васил Левски”.