Родственик на Толстой поставя на казанлъшка сцена

Праправнукът на руския граф и писател Алексей Николаевич Толстой, роденият в България 23 годишен изключително талантлив млад режисьор Стефан Прохоров, поставя за първи път тази вечер на казанлъшка сцена спектакъла „Кръгът“.
Премиерата на „Кръгът“ в Казанлък е тази вечер, 12 октомври, от 18 часа, в залата на Информационния център на ул. „Искра“ 4.

Това е интерактивно образователно представление, което сме убедени, че ще се приеме изключително добре, особено от младата публика- младежи и ученици, каза днес на пресконферениця след предпремиерното издание на „Кръгът“, директорът на Общинския театър в Казанлък Димитър Кабаков.
Според него, от видяното и чутото от учениците от най- голямото общинско училище в Казанлък СОУ „Екзарх Антим Първи“, посоката е правилна и спектакълът „Кръгът“ има много потенциал.
Решени сме пътеката да превърнем в магистрала, каза още той, определяйки този вид спектакли –игра, като вид пътека за българското образование.


„Кръгът“ пресъздава част от терзанията, философските и екзистенциални въпроси, будили умовете на четиримата мислители, най- светлите личности в историята на българската литература, създали емблематичния за началото на 20 век философски кръг- „Мисъл“: Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Петко Тодоров и д-р Кръстьо Кръстев. Последният две години е учителствал в казанлъшкото Педогогическо училище, единствено в Следосвобожденска България.

Спектакълът е построен така, че дава възможност публиката да участва в него активно, като през героите и философските въпроси, които си задава, да преоткрива себе си. Специална е мисията ни в тази посока към „изтърваното от театъра поколение“ на младежите между 20 и 30 години, според директора на театъра в Казанлък.

В главните роли на „Кръгът“, са актьорите от Казанлъшкия театър Светлана Бургазова, Стоян Руменин, Стефан Маркофф, Милен Вангелов.


За младия режисьор Стефан Прохоров това е първа среща с трупата на театъра в Казанлък, но не и последна, тъй като, по думите му, „тук има много талантливи актьори“.
Възпитаникът и дипломант по режисура в Театралната академия от класа на проф. Снежина Танковска, е вече познато и многообещаващо име в театралната гилдия на България.
Носител е на наградата за млад професионален драматург през 2011 година, за спектакъла си „ Правилата на играта“. Стефан Прохоров е специализирал в Португалия и Китай, член е на няколко престижни международни журиращи състава.
Родството му с известния руски граф и писател, родственик на един обеднял клон на граф Лев Николаевич Толстой е по бащина линия. Прабабата на Стефан Прохоров е дъщеря на Алексей Николаевич Толстой. По българска линия, фамилията на Прохоров е със старозагорски и копривщенски корени, от рода на Георги Бенковски. Баща му е известен оперен певец и режисьо в САЩ, със собствена трупа.
След две седмици, на 25 октомври, Стефан Прохоров прави премиерното си представление в Старозагорския куклен театър, с детската постановка на „Нищото, Дивата мравка, Адам и Ева“.