Разпети петък. Ден за смирение Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос.
Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Днес стотици вярващи отиват на църква, за да минат под плащаницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието.
Велики петък е най-тъжният и най-тежкият ден за Божия син. Той бива разпитван, вменили му вина, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда.
Счита се, че на този ден Исус е претърпял безброй ругатни, мъка и неимоверни страдания. Това е денят, в който го разпънали на кръст, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. По това време станало слънчево затъмнение и земетресение.
В този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява днес да не се яде и пие вода. На Велики петък не се служи Света литургия, защото се вярва, че сам Господ е принесъл себе си в жертва.
Отслужва се обаче Вечерня, когато се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение.
Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига „гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя светата плащаница - изкусно извезан плат с изображението на положения в гроба Спасител, който символизира саванът с който е било завито тялото след свалянето му от Кръста. Християните пристъпват към гроба Христов и се покланят на плащаницата, като символично преживяват момента на смъртта и погребението му.
След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взема Плащаницата от престола и я полага в „гроба“ в центъра на храма.

Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.
Народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда. В този ден никой не подхваща каквато и да е работа.
Защо се „минава“ под масата?
Разпространена е представата, че ритуалът на Разпети петък с „минаването“ под масата носи здраве, късмет или опрощаване на греховете. Според православните духовници това са суеверия.
Всички действия, които християните извършват в храма на този ден са поклонение на Христовия гроб.
В средата на храма се издига ''гробът'' Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата, върху която се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя.
Християните носят цветя като на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб и се покланят на изображението. Целуват последователно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото в средата на църквата място.
Освен израз на скръб и преклонение, това и благодарност за изкуплението на греховете, с които ни и дарил Христос.
Свещеникът дава на миряните цвете, което те отнасят в дома си – за да им напомня, че очакваме великия ден на неговото възкресение.


Епицентър. БГ