Амбициозната задача да организира и да превърне в традиция Фестивал на вина от местни сортове грозде, си поставя Казанлък във връзка с Празниците в Долината на тракийските царе. 12-то издание на тържествата включва в програмата си изложението „Виното на траките”, което ще представи вина от изцяло български сортове грозде като гъмза, димят, мавруд, мелнишките винени сортове, мискет, памид, руен. Идеята ще бъде осъществена от Община Казанлък съвместно с Българската асоциация на сомелиерите, съобщи новината директорът на Общински театър „Любомир Кабакчиев” Димитър Кабаков.


До Казанлъшката тракийска гробница в парк „Тюлбето” ще бъде разположена своеобразна винарна с шатри, където на 25 август от 18.30 часа и на 26 август от 10 часа ценителите на вината от български сортове грозде ще могат да дегустират древната напитка. Ще има и награден фонд, като наградите ще бъдат връчвани на 26 август от 19 часа до емблематичната тракийска гробница на „Тюлбето”.


Виночерпенето е част от древната тракийска култура. За траките виното било нещо божествено, неизменна част от техните магични ритуали, питието, което ги доближавало до Бога. В историческите извори пише, че елините, които живеят по същото време и са много близки като цивилизация, се присмивали на траките, че пиели виното си неразредено. Те смятали, че трябвало да се разрежда с вода, разказват специалисти от ИМ „Искра” – Казанлък.


По нашите земи култът към виното идва още от античността, от мистериите, свързани с тракийския бог Дионис и безкрайните празници в негова чест като божество на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието. В залите и трезора на Историческия музей в Казанлък се съхраняват прекрасно изработени и съхранени до днешни времена антични съдове, основно свързани с виното. Това са прецизно изрисуваните гръцки кратери за смесване на вино и вода, кантаросите, ювелирно изработените тракийски съдини, сребърните и бронзови ситули, фиали, изящно извитите амфори. Разкошният златен киликс с фини палмети от вътрешната страна доскоро пазеше следите от червено вино, с което празнуваха откритието си в „Голяма Косматка” д-р Георги Китов и експедиция „ТЕМП” /на снимката/.