От 14 септември започва следващият етап от работата по проекта за съхраняване на монумента на Бузлуджа

„След като документирахме и събрахме всички мозаечни камъчета и ценни елементи от пода, в последните седмици работихме усърдно за почистването на основните пространства. Така сградата е подготвена за следващите дейности - укрепване на мозайките и временно защитно покритие над тях”, съобщи на 13 септември на страницата си във Фейсбук „Проект Бузлуджа“. Публикувани са и снимки, които показват свършеното досега - разчистените вътрешни пространства.

До момента е проучена площ от 1000 кв.м на художествените пана. В над 150 касетки са събрани изронените елементи от мозайките. За паната във вътрешността на монумента са били използвани близо 2 милиона тесера - квадратчета с размери 1х1 сантиметра и дебелина от 4 милиметра. Те са изработени от различни материали – от естествени речни камъчета, от стъкло и полимери

"От 14 септември т.г. започва стабилизирането на мозайките в Паметника на връх Бузлуджа, като целта не е възстановяване на мозайките, а укрепване на съществуващите. Екипът от реставратори няма да се намесва в творбите, а само ще се стабилизира това, което съществува“, уточнява арх. Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа". Преди няколко години тя поде кампания за запазване на монумента на връх Бузлуджа от по-нататъшно разрушаване и даване нов живот на грандиозното съоръжение.

До края на септември трябва да приключи този етап от проекта.

До началото на зимния сезон ще бъде изградено защитно покритие над мозайките, за да се спрат процесите на рушенето им.

Средствата в размер на 60 000 долара за тези дейности бяха отпуснати от фондация „Гети“ по линия на програмата Keeping It Modern (Поддържане на модерността). Това е вторият грант от фондацията за Паметника на Бузлуджа. През 2019 г. тя присъди на Deutsches Nationalkomitee von ICOMOS грант за създаване на План за управление на опазването на забележителността, който включва жизнеспособни опции за адаптивното му повторно използване като публичен обект с нова функция. Първата отпусната сума бе в размер на 185 000 долара.

Субсидията на „Гети“ от 2020 година подкрепя инсталирането на навес за защита на мозайките, както и технически проучвания и изпълнения за тяхното стабилизиране, за да се предотврати отлепването от бетонните стени.