Министър-председателят на България Бойко Борисов откри днес единствения жив Музей на розата, който се намира в парк „Розариум” в Казанлък. В типично свой стил той каза: „Розата е символ и на нашите опоненти, чудя се защо толкова години те не са се сетили и не са направили негов музей. Този музей, който откриваме днес, е на всички”.

Борисов каза още: „България дълго време е била сред световните лидери в производството и износа на розово масло, а Розовата долина край Казанлък е регион, в който се произвеждат значителни количества от тази култура в световен мащаб. Затова и правителството винаги се е стремяло да осигурява необходимата подкрепа за този отрасъл, а в този мандат успяхме да предоставим на община Казанлък и 1 млн. лв. за изграждането на Музея на розата. Политика на правителството е да оказва активно съдействие навсякъде, където има нужда да бъде направено нещо ново.”


Премиерът разгледа новия модерен музей, като отдели специално внимание на автентичната инсталация с гюлпани от 18 век, където се изкуши от аромата на маслодайната роза и не пропусна да се разхлади с току-що получена розова вода.


В книгата за впечатления на първата страница той написа: „Да сте ми живи и здрави. Успехи. Б. Борисов и Галя“.
Премиерът получи като дар от Община Казанлък изящно инкрустиран кортик, който той си откупи от кмета Галина Стоянова с желязна монета, както и картина на казанлъшки художник.

По време на визитата си в новия музей Бойко Борисов проведе кратък разговор с арх. Дора Иванова, относно нейния проект за Паметника на връх Бузлуджа, след което премиерът коментира, че на първо време ще се вземат мерки да се спре процесът на разруха.


Министър-председателят Бойко Борисов откри единствения жив музей на розата в Казанлък заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, министъра на туризма Николина Ангелкова, министъра на земеделието и храните Десислава Танева, с народния представител Цветан Цветанов, кмета на община Казанлък Галина Стоянова, областния управител на Стара Загора Георги Ранов. На церемонията присъстваха дипломати, представители на различни институции, туристи, граждани.

Събитието бе акцент в днешния кулминационен ден на 113 Празник на розата в Казанлък


Историческото наследство и историята на българската маслодайна роза и розопроизводството ще бъдат съхранени и представени по изключително модерен и съвременен начин, като музейната експозиция проследява над 300-годишната история на българското розопроизводство и розопреработване. Тук могат да се видят оригинални казани за добиване на розово масло.
На площ от 1200 кв.м е разположена новата сграда на Музея на розата. Тя е мултифункционална, като освен музейните експозиции, са предвидени зала за дегустация на аромати, вътрешен двор за демонстрации на розоварене, конферентни зали, мултимедийна зала, детски кът, панорамно кафе, градини с рози.

В официалния си сайт премиерът Бойко Борисов споделя: „Други стъпки, които предприехме за развитието на културните дадености на региона, бяха предоставените на общината за управление шест тракийски гробници, сред които и „Голямата Косматка”, чрез което да се развива местният туризъм, и отдадените в полза на общинския исторически музей „Искра“ горски имоти, където да се осъществяват археологически проучвания. Радвам се, че успяхме да подпомогнем Казанлък и с предоставения на общината безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който да се ползва от школата по физика на Теодосий Теодосиев.

На общината бяха дадени и няколко работни помещения както и държавния дял от сградата, предназначена за Дом на техниката, с което да се улесни предоставянето на административни услуги за населението".