Правителството отпуска нови 500 хиляди лева за  Музея на розата

Постановление за целево финансиране от държавния бюджет за доизграждане на Музея на розата се очаква да приеме на заседанието си тази седмица Министерският съвет на република България. Уверение за това кметът на Казанлък Галина Стоянова е получила лично от премиера на България Бойко Борисов през миналата седмица. Това съобщи самата Стоянова на брифинг с журналисти днес, като благодари на премиера, че "приема този проект като национален обект“.Изграждането на Музея на розата стартира през 2015 година. Проектът е преминал съгласуване с експерти от НИНКН, консултиран е с френски специалисти, представен е на гражданите на Казанлък и е направено обществено обсъждане. В момента изграждащата се в обновения парк "Розариум" на Казанлък сграда е в напреднала фаза на строеж. С очакваните от правителството нови 500 хиляди лева тя ще бъде напълно завършена през тази година.
Средствата за оборудването на музея ще се осигуряват от община Казанлък.
Сградата е съвременна, мултифункционална, застроената площ е 1200 кв.м. Проектът за новия Музей на розата предвижда изграждането на партерен кръг с 24 вида рози,както и специално помещение за демонстрация на процеса на розоварене, конферентна зала, мултимедийна зала, фондохранилища, експозиционна част, детски кът.

Миналата година Правителството отпуска 500 хиляди лева за създаването на Музей на розата в Казанлък.

След проведена обществена поръчка за изпълнител на строителните дейности е избран ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“, като стойността на договора е 1 384 628 лв..Преди 46 г. Министерският съвет отсъжда Институтът на розата да бъде настанен в мазе, в сграда, построена през 1903 година.