31 културни събития предвижда програмата тази година

В 57 240 лева ще се вместват тази година Чудомировите празници в Казанлък. Това става ясно от предложения проектобюджет на фондация „Чудомир”, който ще бъде разгледан на редовното заседание на Общинския съвет на 28 февруари. Общата сума на бюджета на фондацията за 2019 година е 69 600 лева. Собствените приходи са изчислени на 46 629 лева, от които 39 500 са от продажба на билети за концерти и театрални спектакли в рамките на Чудомировите празници тази година. От дарения се очаква да постъпят 7129 лева. Субсидията от Община Казанлък за Чудомировите празници е 20 000 лева. От минали години има вземания в размер на 1 850 лева, преходният остатък е 1121 лева.

Основните разходи на фондация „Чудомир” са за провеждане на Чудомировите празници, които тази година са 26-и поред. Най-голямото перо в разходната част заемат концертите, за които са предвидени 19 000 лева, следват театралните постановки в рамките на празниците – 18 300 лева. За конкурсите са отделени 7400 лева, за представянето на книги и изложби – 320 лева. 12 220 лева отделя от бюджета си Фондацията за съпътстващи събития и други.

Общо 31 са културните събития, заложени в програмата на празниците тази година. 29 са в Казанлък. Предвидени са две изнесени събития, едното от които е пътуваща изложба от репродукции на Чудомир. Тя ще стартира на 1 март от Хисаря. До 20 март продължава Националното ученическо четене „Да открием Чудомир” по разкази в книгата „Жълтото пате”.

Както повелява традицията, откриването на празниците става навръх рождения ден на техния патрон – Димитър Чорбаджийски – Чудомир, на 25 март, а финалът е в Деня на хумора – 1 април.

В богатата на културни събития програма личат четири концерта, пет спектакъла, три изложби, представяния на четири книги, детските национални конкурси „Чудонемирчета”, Малките нашенци” и Присмехулници”, възстановеният фолклорен конкурс „Златен трЪндафил”, Училището за карикатура, Национална кръгла маса по проблемите на фолклора, научна конференция „Чудомир между противоречията”. Заглавията на всички събития определено предизвикват интерес, достатъчно е да се споменат някои от тях като авторският спектакъл на Виктор Калев „Грамофон”,концертът на група „Кикимора” с Николо Коцев и симфоничния оркестър на Бургаската опера, които ще докажат, че рокът е жив с концерта си “They Say Rock Is Dead?”, световноизвестният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър „Котките” на Държавна опера – Варна.

Театралните постановки също са сред най-гледаните на сезона, дело на театрите в Благоевград, Варна, Казанлък, на Българската армия и други. Книгите са с интригуващи заглавия - „Коя съм аз” – за голямата артистка Невена Коканова, „Животът и смъртта на Людмила Живкова” и още, които казанлъчани и гостите ще оценят по достойнство.

През 2019 година се предвижда да бъде издаден пети том от сборното издание с творчеството на Димитър Чорбаджийски.