С едноминутно мълчание и поклон шейновци и шипченци почетоха паметта на загиналите преди 139 години руски воини и български опълченци в епичните боеве при Шипка-Шейново.
Пред Паметника на победата в с. Шейново кметът Данчо Данов припомни подвига на предците ни, довел до Освобождението на Българсия от османско владичество. Патриотична програма представиха от местното читалище „Освобождение – 1884“, след което бяха поднесени венци и цветя на признателност.


В град Шипка празничен камбанен звън в храм „Рождество Христово“ възвести началото на церемонията. Кметът Василка Панайотова проследи историческите събития, разиграли се на това място в мразовития януари на 1878 година.


В криптата на храма бе отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя на 17-те саркофага с костите на загиналите в сраженията руски бойци. В поклонението участваха и членове на Народно читалище „Светлина – 1861“, а от Пенсионерския клуб раздадоха обреден хляб за помен на героите. Тази вечер на историческата могила, където по време на двудневните сражения е бил командният пункт на Вейсел паша и Централната османска армия шипченци организират празнична заря за победата.


Честванията за 139-та годишнина от паметната битка уважиха председателят на Общински съвет – Казанлък, Николай Златанов, заместник-кметът на община Казанлък Михаил Михайлов, общински съветници, ръководители на културни институти, родолюбиви граждани.