Почитаме вестителя на Бога

На 26 март, ден след Благовещение, православната църква отдава почит на божия вестител Св. Архангел Гавриил. Той е един от седемте архангели – тези, които възнасят молитвите на хората към Бог, разкриват пророчествата и защитават вярващите от злото.

Архангел Гавриил е този, който известява на Дева Мария, че е избраната да роди Божия Син. Той е и Благовестителят, който съобщава за раждането на Йоан Кръстител – Предтечата, който проповядва идването на Спасителя.

Както в източноправославното, така и в западноевропейското религиозно изкуство иконописците изобразяват Архангел Гавриил с цъфнала лилия в ръка – символ на непорочността на Светата Дева.

В народните вярвания на Архангел Гавриил се приписва особена власт над огъня, водата и узряването на плодовете.

Гавриил (на иврит: גַּבְרִיאֵל, на гръцки: Γαβριήλ; на арабски: جبريل) е архангел, който в юдаизма, християнството и исляма открива посланията на Бога: той известява Дева Мария за предстоящото Рождение на Исус Христос и нейната смърт, а на Мохамед диктува Корана. Един от двамата архангели, посочени в Библията по име – вторият е Михаил. Гавриил е пратен да разтълкува видението на Даниил и да му даде пророчеството за 70-те седмици. Някои изследователи смятат, че той е превъплъщение на Ной.

В Новия Завет Гавраил е пратен при Захария, за да му каже за предстоящото раждане на Йоан Кръстител, и при Мария, за да извести зачеването на Исус Христос в утробата ѝ чрез Светия Дух.

Името му означава на иврит Божия сила. В 66-те канонични книги на Библията не е наречен нито веднъж архангел, а само ангел.

Архангел Гавриил често е изобразяван на северните порти на иконостаса. Гавриил е един от щитоносците на Герба на Руската империя.

Имен ден празнуват Гавраил, Габриел, Габриела.