Почетният гражданин Едрьо Едрев дари цигулка на община Казанлък

Почетният гражданин Едрьо Едрев дари на община Казанлък цигулка, изработена от него. Тя е копие на уникалния инструмент на Джузепе Гуарнери Giuseppe Guarneri Del Gesu 1742. С този жест той изпълни обещанието си, дадено през 2017 година пред обществеността при избирането му за Почетен гражданин на Казанлък.

Младият и талантлив Александър Тянов, който имаше шанса да разсвири оригиналната 300-годишната цигулка на Джузепе Гуарнери в Казанлък по време на Международния конкурс за лютиерство миналата година, направи първото изпълнение на инструмента – дарение от маестро Едрев. Едрьо Едрев връчи цигулката, изработена основно от български материали, на кмета на община Казанлък Галина Стоянова по време на тържествената сесия на Общинския съвет на 31 май 2019 година. От своя страна кметът я предостави на директора на ИМ „Искра” Момчил Маринов, за да се съхранява в музея.

На събитието присъстваха и представители на община Кремона, които по неведомите пътища на съдбата, стават за трети път съпричастни към дарителските жествое на маестро Едрев. Първите два пъти това е било в Кремона – градът-побратим на Казанлък.


Идеята за дарението се роди по време на тържествената сесия през 2017 година. Тогава Почетният гражданин на Казанлък Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал” АД и председател на групата общински съветници „Експерти за Казанлък”, специално поздрави Едрьо Едрев. Той подчерта неговите огромни заслуги за утвърждаване на българското лютиерско изкуство и на Казанлъшката лютиерска школа по света и факта, че предава своите знания, умения и опит на своите син и дъщеря. Създавайки една лютиерска фамилия, маестрото създава приемственост и съхранява традициите в това изкуство.

Николай Ибушев предложи на Едрев да направи специална цигулка за Казанлък, която да остане за историята на общината. Идеята веднага бе приета с готовност от Едрьо Едрев. Той дори сподели, че инструментът, с който се е дипломирал в института „Антонио Страдивари” в Италия, в момента се намира в Кремона. Всъщност, дарението на Община Казанлък е четвъртото на първия българин, завършил световноизвестната школа „Антонио Страдивари”. Той е дарил една цигулка - копие на „Страдивари”, на тази школа и една виола на община Кремона. За признанието, което получава за своя висок професионализъм, говори и фактът, че негов инструмент се съхранява в Музея на цигулката в италианския град. Дарил е и една от първите внесени цигулки в България за развитие на лютиерското изкуство у нас. Четвъртата дарена от него цигулка е за Казанлък.