Петък, 13-и

Петък 13-и отдавна има славата на фатален ден. Датата буди суеверни страхове от векове насам, които са валидни и днес. Страхът от петък, 13-и е толкова силен, че дори има фобия, свързана с него. Сложната дума параскевидекатриафобия значи именно страх от злокобната дата. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък).

Според една от версиите петък има лоша слава, защото именно в този ден Иисус Христос е разпнат на кръст. На тайната вечеря на Божия син пък присъстват общо 13 души - той и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, 13-и.

Друга версия за лошата слава на числото 13 идва от древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

Според историческите факти 13 октомври 1307 г. остава в историята като изключително зловещ ден. Тогава по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V е арестуван Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, както и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-ти е смятан за лош и нещастен ден от последователите на ордена.

Има и по-пресни доказателства, че тази дата наистина е злокобна. На 13 декември 1907 г., петък, край островите Сили в Ламанша потъва американската седеммачтова шхуна, която била единствена по рода си. Корабът носи името Томас Лоусън, наречена на собственика си – американският бизнесмен и писател Thomas W. Lawson. Най-известното му произведение е "Петък – тринадесети".

На 13 април 1970 година експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на американската совалка "Аполо 13 " за кацане на Луната. Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята.

Любителите на нумерологията ясно съзират „черна прокоба“ – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

На 13 януари 2012 г., петък, до брега на остров Джильо в Средиземно море след сблъскване с подводен риф потъва 115 хиляди тонният италиански круизър "Коста Конкордия". Жертвите на катастрофата са 32.

13 има лоша слава и защото идва след числото 12, което е считано за божествено. То се среща почти навсякъде - 12 апостоли, 12 еврейски племена, 12 наследници на Мохамед, 12 часа, 12 месеца, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп. В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12, защото вярвали, че 13-ият е самият дявол. В картите Таро пък именно 13-ата е смъртта.

Заради масовите суеверия повече от 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж, а хотели няма стая с този номер. Много летища пропускат 13-ата писта. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Такъв няма и по улиците във Флоренция.