Пекин покани казанлъчанин за Почетен гост на Световен конкурс

Казанлъшкият майстор-лютиер Едрьо Едрев бе единственият българин, удостоен да бъде Почетен гост на IV Международен конкурс за цигулка, виола, виолончело и лъкове, който се проведе в китайската столица Пекин от 7 до 10 май 2019 година. Да бъдат почетни гости са били поканени само петима майстори на струнни музикални инструменти от целия свят. Заедно с българина Едрьо Едрев с тази чест са били удостоени по един представител от Италия, САЩ, Канада и Полша.

Поканата към казанлъшкия маестро идва от проф. Дзенг Куан, Почетен председател на IV Международен конкурс и бивш депутат. През 2018 година проф. Куан представи в Казанлък оригиналната цигулка „Гуарнери” - Guarneri del Gesu 1742- Ricci, изработена през 1734 година от прочутия италиански майстор-лютиер Джузепе Гуарнери. Това стана по време на Международния конкурс за съвременно лютиерско изкуство, чието 9-о издание за първи път напусна пределите на Италия, за да се проведе в българския град на розите.

Като Почетен гост на конкурса маестро Едрев е направил представяне на лютиерското изкуство в България, което е било отразено от Китайската национална телевизия. Той е взел участие и в специална конференция, на която се е дискутирало отпадането на забраната в световен мащаб да се използва палисандърът в лютиерството. Международна конференция на тази тема ще бъде проведена тази есен в Италия, на която казанлъчанинът също е поканен да участва.

„Изключителна организация и високо ниво на конкурса”, това са думите на световно признатия казанлъшки майстор-лютиер Едрьо Едрев. От страна на домакина Китай във форума са присъствали вицпрезидентът на КНР, министърът на регионалното развитие, министърът на икономиката, министърът на културата, директорът на Централната Пекинска консерватория, генералният директор на музикалната индустрия.

440 инструмента са участвали в състезанието в Пекин, а журито е било представено от специалисти от Италия, САЩ, Франция, Полша, Япония, Канада, Китай, Сингапур и Австралия. Специално за да свирят на наградените инструменти организаторите са поканили световноизвестни музиканти. Сред тях е бил и виртуозният цигулар Сикуинг Лю, на когото е предоставена 300-годишната цигулка „Гуарнери дел Джизо”, която бе показана в Казанлък миналата година, за изпълнения на официални събития.
„След дипломирането на Дзенг Куан и Гао Тонг Тонг в школата по лютиерство „Антонио Страдивари” в Кремона и тяхното завръщане в родината, се наблюдава изключителен подем в лютиерското изкуство в Китай. Създадена е много добра школа на основата на италианската, чиито възпитаници са отлични майстори на струнни музикални инструменти. Те печелят награди от престижни международни конкурси, включително и на конкурса в Казанлък”, сподели своите впечатления маестро Едрев. Той е първият българин, завършил италианския институт „Антонио Страдивари” и положил основите на италианската школа по лютиерство в Казанлък. За своите заслуги и принос в развитието на града, през 2017 година Едрьо Едрев бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Казанлък".

По време на световния арт форум маестро Едрев е връчил две награди – Почетен плакет за най-добре представил се на конкурса млад лютиер и бронзова статуетка на цигулка на проф. Дзенг Куан за популяризиране на лютиерското изкуство по света.

Любопитна подробност е, че двигателят на IV Международен конкурс по лютиерство в Китай Дзенг Куан е носител на I място на цигулка и I място на виола на Втория международен конкурс Казанлък-София. През 1987 година той е удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък” по време на кмета Станчо Коев.