Родолюбиви българи се поклониха пред подвига на Хаджи Димитър и неговите четници на 16 юли по повод 154-ата годишнина трагичната гибел на героите.

„Тези момчета, предвид тяхната възраст – повечето на 28 години и предвид тяхната подготовка, са направили нещо изключително!“, припомни д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ "Шипка-Бузлуджа" подвига на Хаджидимитровите четници. „На практика, походът на четата и петте сражения, които тя води показват веднъж завинаги, че българинът е готов, с оръжие в ръка да извоюва своята свобода. Тук се ражда първата българка епопея – Бузлуджанската“.
През 1998 година е възстановено честването на днешната дата.

Смъртоносната битка между четниците, водени от войводата Хаджи Димитър, с редовната турска войска и башибозук бе пресъздадена с възстановка от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък“ към Национален клуб „Традиция“, общо 158 участници от 29 клуба от цялата страна. Сценарият за тежкото сражение е дело на Николай Байнов, председател на казанлъшкия клуб. Разказът за „смъртта на 26 души - светци“, вплита едноименната Ботева балада и завърши с думите „Бузлуджа, поклон над твоето землище!“.
За загиналите за Свободата на България лично Старозагорският митрополит Негово Високопреосвещенство Киприан отслужи панихида, в съслужие с казанлъшки духовници.

В ритуала по отдаване на почит към героите на България участваха военният духов оркестър и представителна рота на 61 Стрямска механизирана бригада.

На присъстващите бе раздаден след освещаване традиционен обреден курбан.