Правителството отпусна 46,4 милиона лева за купуването на допълнителни количества от ваксината срещу COVID-19, произведена от „Пфайзер/Бионтех“. Със средствата ще бъдат осигурени 1 533 037 дози. По този начин се осигуряват необходимите количества ваксини, защото „това е начина за справяне с пандемията“. Това е решено на днешното правителствено заседание.
Кабинетът взе решение още за осигуряване на средства за заплащането както на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с пациенти с COVID-19, така и за поставяне на ваксини срещу COVID-19, при допускане на удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка след 30 април т.г.

На днешното заседание също стана ясно, че Програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“ e финансово обезпечена до края на годината. За целта са осигурени 39 милиона лева, с което ще бъдат помогнати около 60 000 уязвими граждани по програмата, обхващаща хора без доходи или такива, които са под линията на бедност, поставени под карантина и такива, които са обект на социално подпомагане.

„Топлият обяд“ се осигурява от началото на годината и средствата по тази програма се осигуряват по линия на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата - механизма „REACT-EU“. Допълнителният ресурс беше обезпечен от правителството през 2020 г., когато разреши Управляващият орган на оперативната програма предварително да договори отпускането на средствата.
Миналата година Министерският съвет отпусна още 14,2 млн. лева за общините по националната програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“.