От днес отпадат някои от ограниченията, въведени у нас заради коронавируса.

Работа подновяват магазините, разположени в търговските центрове. Условието е в тези обекти да се спазват всички предпазни мерки, в това число и дистанция от поне 1,5 метра. Задължително трябва да бъдат изградени коридори за еднопосочно движение и да няма струпване на хора.
От днес са разрешени и посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. Вече се допускат културни и развлекателни мероприятия /фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство/ при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м, носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви.
При същото условие от 29 април се очаква да отворят и дискотеките, баровете и нощните заведения.

Разхлабването на противоепидемичните мерки у нас започна на 12 април.
Тогава отвориха и заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, с ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

Националният оперативен щаб бе разформирован вчера, 15 април. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година.
Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.
Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да информират обществото за разпространението на COVID-19 у нас, за противоепидемичните мерки и за всичко, свързано с ваксинационния процес, информираха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
Двамата ще дадат брифинг в понеделник, 19 април, като допълнително ще бъде съобщено кога и къде ще се проведе събитието.