Всички желаещи да се имунизират срещу COVID–19 с ваксината на „Астра Зенека“, трябва да се обадят предварително на дежурния телефон на РЗИ - Стара Загора - 0882553564, или да изпратят заявка на служебната електронна поща: rzi-stara_zagora@mh.government.bg, като посочат име и телефон за обратна връзка, информират от инспекцията.
Те ще бъдат допълнително уведомени за датата на ваксинацията, която ще се извърши в имунизационния кабинет на РЗИ. Ваксината на „Астра Зенека“ се поставя само за първоначална ваксинация, а не за бустерна доза, допълват от инспекцията.
За хората, които вече имат поставена ваксина на Janssen, подсилващата доза със същата ваксина, може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация. При тях ваксинационния курс може да бъде завършен и с РНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. При този случай интервалът между ваксинацията и бустера е 3 месеца.
В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Така гражданите получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация.
МЗ и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват, преболедувалите COVID-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема, не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При заболелите след прилагане на първа доза от ваксините, с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя също след изтичането на тримесечен срок, след потвърждаване на диагнозата.