От 6 до 88-годишни таланти участват в започващия днес в Казанлък Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров – 1906-1986 г.”.

6-годишната изпълнителка Дария Вълева от Ямбол е най-малката участничка в конкурса. Представянето й в града на розите е първият за нея конкурс. Малкото момиче ще се състезава при индивидуалните изпълнители. На своите навършени 87 години Геньо Генев от Габрово е най-възрастният участник в състезанието. Ветеранът представя словен фолклор, който твори сам. Заради тази своя уникална дейност той е отличен от ЮНЕСКО като пазител на живите културни традиции. В националния конкурс в Казанлък взема участие за трета година.

В четвъртото издание на НФК „Димитър Гайдаров” ще се включат 1500 участници – 50 състава и индивидуални изпълнители. Пристигат певци и музиканти от цяла България – Свищов, Русе, Пловдив, Асеновград, Бургас и още много градове и села.

Любопитното е, че цели школи - гайдарски, гъдуларски и други ще се представят на сцената в парк „Розариум”. Откриването, което е на 7 юни от 13.30 часа, ще направи гайдарският оркестър на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел.
Участниците са разделени в 4 възрастови групи и в две категории – аматьори и професионалисти.

Журито, което ще оценява изпълнения им, е с председател проф. Тдор Киров, декан на факултета „Музикален фолклор и хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив.

Четвъртото издание на конкурса ще се проведе 3 дни - на 7, 8 и 9 юни 2019 г. На 7 юни започва от 13.30 часа. На 8 юни, събота, началото му е в 10.00 часа, а на 9 юни, неделя - от 9.00 часа Мясото на фолклорното състезание е сред прекрасните розови насаждения в парк "Розариум" в Казанлък.

Конкурсът е посветен на Димитър Гайдаров, който е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в България. Роден през 1906 г., той основава фолклорните ансамбли „Арсенал“ и „Искра“, които радват публиката с красиви народни танци и днес. Димитър Гайдаров е създател на музикални школи за народни инструменти и народно пеене в Казанлък, както и на 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в Долината на розите. Едни от първите ученици на Средното музикално училище в град Котел са негови възпитаници. Освен музикант и диригент, той е автор на множество инструментални и вокални фолклорни обработки, запазени от поколенията любители на българската народна музика.

Идеята за това национално състезание в памет на видния фолклорист от Казанлък е на неговия внук - Димитър Гайдаров, който също се е посветил на народната музика и нейното популяризиране. Организатори на събитието са Община Казанлък, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, НЧ „Възродена Искра“ и Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“ - Казанлък.