Петото издание на фестивала на изкуствата и занаятите “Шипка фест” ще се състои от 6 до 10 септември, съобщават организаторите от Народно читалище “Светлина – 1860“. Основните събития са в къща-музей "Чирпанлиева къща", а спомагателните са салона на Читалището, Художествена галерия „Христо Песев“ и пространство OPEN MIND. Предстои да бъде обявена и подробната програма.
Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 година, а съорганизатори са фондация "Отворен интелект - ОУПЪН МАЙНД". Основната идея на инициативата е да предостави пространство и възможност за съхранение и предаване на българското културно наследство, автентичните български занаяти и фолклор, както и представянето на различни съвременни музикални форми, жанрове и техники в изкуството, както и да обогати културния календар на Розовата долина.
В събитието ще се включат музиканти, които черпят вдъхновение от автентичния български фолклор и го развиват, както и някои от големите майстори на народните занаяти като Софка Димитрова, Деси Владовска, Стефан Чаков, Антон Анастасов, Кирил Митрашков, Станко Киров, Цвятко Цвятков и други, съобщават организаторите. В програмата са включени демонстрации на занаяти, кино прожекции, лекционна, музикална и изложбена програма. Предвидени са и изненади и допълнителни занимания за най-малките посетители.
Тази година участие ще вземат и доброволци по програма Европейски корпус за солидарност на ЕС, които ще прекарат в Шипка два месеца преди фестивала и ще съдействат не само за организацията на фестивалното пространство и къмпинг зоната, но и за това Шипка Фест '23 да се превърне в събитие с нулеви отпадъци и да покаже на гостите, че всеки отпадък може да се превърне в ресурс за друг процес.