Освещават новопостроената църква, носеща същото име - "Свети Атанасий"

На 29 август в 10 часа ще бъде отслужен молебен в старата църква „Свети Атанасий“, по-известна като Потопената църква на село Виден. Храмът е построен между 1851-1854 г. Известен е с най-кристалния камбанен звън, дори казват, че удивителната му акустика можела да се мери с тази на Миланската скала. Тайната се криела в един строителен похват. Майсторите зазидали в стените празни глинени гърнета по сложна схема, така че кухините перфектно да отразяват звука от църковните песнопения. Църквата имала и балкон, от който в празнични дни пеел хорът.

Църквата „Свети Атанасий“ край село Виден има аналогична съдба като Потопената църква „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в някогашното село Запалня, залято от язовир "Жребчево". По време на строителството на язовир „Копринка“ в средата на миналия век каптираните от река Тунджа води заливат района и хората са изселени. Днес, насред полето се виждат само останките на църквата и основите от стари зидове. "Свети Атанасий" е втората в региона потопена църква след "Св Йоан Рилски Чудотворец", която събира духовници и миряни. На 2 август митрополит Киприан отслужи тук света Божествена литургия. През 2019 година боголюбиви християни започнаха реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства.

А в центъра на изместеното заради язовир "Копринка" село Виден през лятото на 2006 година се прави първа копка за храм, който също носи името на Свети Атанасий. За да се изгради, са вложени лични средства на родолюбиви дарители. Архитектурата е дело на Борис Георгиев, дърворезбата - на Иван Бубев, а техническото обслужване - на Николай Колев.

На 30 август в 9.30 часа Старозагорският митрополит Киприан ще освети новопостроения храм „Св. Атанасий“ в село Виден. След освещаване на църквата ще бъде извършен и ритуал на свето кръщение.


Новата църква "Свети Атанасий" в село Виден