Осъдиха трима телефонни измамници, действали в Казанлък

Те измамили пет жени, от които прибрали общо 72 000 лева

По разследване на Районна прокуратура-Казанлък са осъдени Пламен З., на 34 г., Янко Я., на 25 г., и Стоян Д., на 68 г., за извършена телефонна измама в периода от 2 март 2017 г. до 21 април 2017 г. По споразумение, одобрено от Районен съд-Казанлък, на Пламен З. е наложено наказание от една година и десет месеца “лишаване от свобода” при строг режим за извършено престъпление по няколко члена от Наказателния кодекс. Янко Я. е осъден на 11 месеца “лишаване от свобода” при строг режим за извършено престъпление съгласно Наказателния кодекс. Районен съд-Казанлък е признал за виновен и Стоян Д. за извършено престъпление по Наказателния кодекс и му е наложил наказание от 2 години „лишаване от свобода“ при общ режим.

Осъдените лица са участвали в схемата за телефонни измами. 68-годишният Стоян Д. от Габрово действал като „куриер-муле“, Пламен З., на 34 г., от Г.Оряховица - като „координатор“, и Янко Я., на 25 г., от град Ветово, позициониран в Румъния, провеждал телефонните разговори с пострадалите лица.

По делото е установено, че на 21 април 2017 г., в Казанлък, в съучастие като извършители Пламен З., Янко Я. и Стоян Д., представяйки се за длъжностно лице - служител на МВР, са заблудили 79-годишната Г. Ж. и 89-годишната Д. Н., че ще съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници, като за целта е необходимо да предадат пари.

Установено е още, че в периода 2 март 2017 г. до 29 март 2017 г., също в Казанлък, Стоян Д., в съучастие с неустановени лица, по същия начин е извършил измама спрямо 75- годишната В.М., 57-годишната Б.А. и 78-годишната А. Х.

Общата сума, предмет на измамата, за петте пострадали жени, е в размер на общо 72 000 лева. Част от парите са били възстановени по време на досъдебното производство, а за другата част е бил предявен граждански иск, който е уважен от съда.

Присъдите на тримата са влезли в сила и не подлежат на протест и обжалване. Понастоящем и тримата изтърпяват наказанията си в местата за лишаване от свобода.