Очакват Богомил Бонев в Казанлък

По случай 5 юли – Професионалния празник на служителите на МВР, Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков” е отправил покана към бившия вътрешен министър Богомил Бонев да връчи отличия на двама бивши служители в системата на Министерството на вътрешните работи. За това съобщи заместник-председателят на съюза Йордан Маринов.


Съюзът на възпитаниците на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери, родолюбивото войнство и гражданство и комитет „Ген. Иван Вълков” награждават с грамота и книга от документални сборници от архивите на ДС двама казанлъчани. Това са Стойчо Стойчевски, бивш директор на РДВР – Кюстендил и Благоевград, и Николай Спиров – бивш началник-сектор на РУ „Полиция” – Казанлък.


На 5 юли се отбелязва професионалния празник на Министерството на вътрешните работи.
С Указ №1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I Батенберг се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите.

Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи като ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което приключва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

В новата българска история 5 юли е обявен за професионален празник на служителите на МВР с Решение 79 на Министерския съвет от 28 февруари 1992 г.


Богомил Бонев става министър на вътрешните работи през 1997 г. в назначения от президента Петър Стоянов служебен кабинет на Стефан Софиянски. Бонев остава на този пост и в правителството на ОДС до края на 1999 г. Освободен е по предложение на министър-председателя Иван Костов за структурни и персонални промени в кабинета.