Обществена дискусия за бъдещето на рушащата се читалищна сграда в Шипка

Във връзка с проблема с рушащата се читалищна сграда в град Шипка и големият обществен интерес, Народно Читалище "Светлина-1861" кани всички заинтересовани граждани на първата от поредица отворени обществени дискусии на тема: “Миналото, настоящето и бъдещето на рушащата се читалищна сграда. Дискусията се се състои на 12 юли 2018 г. от 17.00 часа в град Шипка, в салона на читалището, на ул. „Боян Чомаков” 4.

Срещата ще се проведе в присъствието на Амелия Гешева, заместник-министър на културата, кмета на град Шипка Василка Панайотова, представители на Община Казанлък, общественици, културни дейци и представители на бизнеса.

Предвидени са предстоящи дискусии в София и други градове.

Целта на дискусиите е формиране на Организационен комитет, който да изгради концепцията за ползване на сградата и нейното възраждане, както и да води дарителската кампания.

Предложен е Дневен ред на дискусията утре, който включва представяне на настоящата ситуация - история на сградата, медиен и обществен интерес и среща с министъра на културата, както и действията, предприети към момента от Министерство на културата, Община Казанлък, Кметство Шипка и Народно читалище “Светлина - 1861” към момента. Като втора точка от дневния ред е самата Дискусия и генериране на идеи за бъдещето на сградата. Следват точките, свързани с Предложения за структура и членове на Организационен комитет, и необходими последващи действия.

"Чрез обединяване усилията на гражданите и институциите вярваме, че ще открием реални възможности за интегрирането на сградата в културния живот на община Казанлък и страната - смятат от читалището в Шипка. - Можем заедно да спрем разрухата и да работим за една благородна кауза, целяща просвета, развитие и разцвет."

Преди близо месец снимки на рушащата се сграда, където се е помещавало НЧ "Светлина-1861", публикувани в социалните мрежи, предизвикаха огромен обществен и медиен отзвук. Лично министърът на културата Боил Банов посети Казанлък и Шипка, за да се запознае на място със ситуацията. Малко по-късно Община Казанлък обяви дарителска сметка за набиране на средства за възстановяване на полуразрушената сграда, а обектът бе затворен за влизане, с цел предотвратяване на инциденти. От разпространените кадри е видно, че сградата е в доста лошо състояние и нанесените щети трудно биха били компенсирани. Или поне ще изискват доста сериозни средства. По появили се информации - около 3 милиона лева.

От 1999 година не се използва за читалищна дейност старата сграда на НЧ "Светлина-1861" в град Шипка и за тези години сградата е разрушена, съобщи на последната сесия на ОбС-Казанлък неговият председател Николай Златанов. По думите на Златанов, по време на срещата на местната власт с министъра на културата в Казанлък се е решило въпросната сграда да бъде преобразувана от частна общинска в публична общинска собственост. След което тя може да бъде обявена за паметник на културата. И ако бъде решено да се възстанови сградата, то през 2019 година Министерството на културата ще отпусне като първи транш средства в размер между 50 и 60 хиляди лева за ремонт на покрива и консервация на сградата на НЧ "Светлина-1861".