Нова заповед на здравния министър за мерките срещу COVID-19

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска, информираха от Министерство на здравеопазването.
Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите. Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.
По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза. За „преболедувало COVID-19“ се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.
Заповедта влиза в сила от днес, 16 юни 2021 г.

От МЗ дадоха и указяния за провеждането на изборите на 11 юли в условията на COVID-19.
На предстоящите избори гласуващите в секциите ще трябва да продължават да носят маски, а ако нямат, следва да им се предложи такава на влизане в сградата. Маската се сваля само, за да бъдат идентифицирани хората, след което отново трябва да покрит носа и устата си.
Освен това, не трябва да се допускат струпвания и гласуващите да са на дистанция от поне 1.5 метра. На същото разстояние трябва да са и членовете на секционните комисии, като на тях трябва да им се мери и температурата. Това гласят част от указанията на Министерството на здравеопазването за противоепидемичните мерки в деня на вота - 11 юли.
Гласуващите следва да дезинфекцират ръцете си при влизане в сградата, където е секцията им. Дезинфектант трябва да има и близо до машините. Посочва се, че те трябва да бъдат периодично почиствани, но не е определен интервал от време - записано е, че почистването трябва да е "съгласно указанията на производителя".
Химикалките, с които избирателите се подписват в списъците би трябвало да се дезинфекцират след всеки човек.
Хората в подвижните избирателни секции пък следва да носят маски с висока степен на защита (които ще бъдат осигурени от държавата), както и защитен костюм, ръкавици, шлем и хирургическа маска. Избирателите, които ще гласуват от мястото, където са изолирани заради COVID-19, също следва да носят маска, като не е упоменато тя да е специализирана. Предлага се те са се подписват в избирателните списъци със своя лична химикалка, а избирателната кутия да се дезинфекцира след всеки човек.