Никола Рахнев: 2 милиона дръвчета за девет години ще постигне „Гората.бг

Никола Рахнев е 38-годишен, родом от Габрово, живее и работи в столицата, баща на три деца. За личния си живот не обича да говори, но инициативата му „Гората.бг” за девет години се превърна в най-крупната доброволческа акция в България. На 5 март той бе в Стара Загора, където със своите съмишленици раздадоха 14 000 плодни, медоносни и други дървесни видове, които жителите на региона ще засадят своите дворове, междублоковите пространства и на други подходящи терени.

-Как се породи идеята и как бихте оценили нейното развитие през годините?

-Като всичко в живота всяко начало е трудно. Идеята възникна спонтанно в края на 2011 година, когато аз и мои съмишленици решихме да направим нещо добро и полезно за хората, за нашите деца и за природата. Разбира се, в началото не си поставяхме такива мащабни проекти. Идеята ни бе да залесим един терен, с дарения и усилията на доброволци, като използваме потенциала на социалните мрежи. После, както апетита идва с яденето, решихме да си поставим по-амбициозни задачи. Резултатът е 1,750 милиона засадени дървета, като амбицията ни е те да станат 3 милиона. Мисля, че до края на годината ще достигнем 2 милиона броя. Така постигаме няколко цели – запазване на почвения слой, помагаме на българските пчелари и увеличаваме „белите дробове” т.е. зелените площи, които спомагат за пречистването на въздуха. Днес ние имаме много съмишленици в цялата страна и това ни кара да бъдем уверени, че ще постигнем това, което сме приели за своя кауза.

-Как бе избрана Стара Загора за днешната акция, ще има ли такава в Казанлък?

-Миналата година имаше онлайн гласуване, като според гласовете избрахме 20 града, в които раздаваме 250 000 дръвчета, а още 100 000 ще получат всички български общини, които са заявили такова желание. С времето натрупахме полезен опит в организацията на подобни събития. Поставили сме достатъчно информационни материали по време на раздаването, отделно има такава и в социалните мрежи – какви дръвчета предлагаме (днес тук предлагаме липа, явор, „златен дъжд”, акация, за първи път – смокиня, и още бял бор, орех, слива, дива череша и вишна) – сортово разнообразие, начин за тяхното засаждане, подходящи почви и т.н. Повечето овошки са плододаващи, само дивата череша и сливата трябва да се облагородят.
С община Казанлък вече сме работили, както и с много други общини. Единственото ни условие като дарители е нашите дръвчета да се използват основно за залесяване на детски градини, училищни дворове, паркове и горички.

-Казвате, че цифрата два милиона ще бъде достигната до края на годината, какво следва после?

-Сегашната ни цел е три милиона, но след като я достигнем, вероятно ще искаме повече – пет или повече милиона нови дръвчета, за страната и за децата ни. Какво по-хубаво от това?

-Пътувайки из страната, виждате ли резултатите от кампаниите си. Все пак не всички хора имат опит в засаждането?

-Имаме обратна връзка, хората споделят – от 30 дръвчета се хванаха 15 или 17, все пак успехът зависи и от природните условия, които са различни в отделните региони. Но на места, където сме правили залесяване на определен терен, резултата е виден за всеки, там има дървета, които се вече на два и повече метра. Растежът на дървесните видове е бавен, но пък резултатите са трайни и е именно това искаме да постигнем. Благодаря на всички, които ни помагаха и продължават да работят за каузата. Заедно няма как да не постигнем успех.