Неизпълнявани песни ще представи хор „Петко Стайнов“ на историческия връх Бузлуджа Казанлъшкият смесен хор „Петко Стайнов” ще представи две нови, неизпълнявани досега произведения по повод отбелязването на 155-ата годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и неговите четници, информира неговият ръководител Младен Станев.
Хорът ще се включи с изпълнения по време на Националното честване на 15 юли, което ще бъде пред паметника на Хаджи Димитър в подножието на връх Бузлуджа. „Подготвяме музикално оформление за тържествените чествания. Освен традиционните песни, ще изпълним и две много стари произведения, които не са изпълнявани, или ако са, е било в началото на миналия век”, коментира Станев. Той обясни, че произведенията са от сборниците „По следите на една забравена песен”, а хорът се опитва да ги възстанови и да им даде нов живот. Инициативата за това се провежда съвместно с Национален парк-музей “Шипка – Бузлуджа”, допълни Младен Станев.
Тържественото отбелязване на годишнината от гибелта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа ще започне с панихида в памет на героите, а Регионалният клон "23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък” на Национално дружество “Традиция" ще представи възстановка-спектакъл на боевете при връх Бузлуджа.