„Не щеме ний богатство, не щеме ний пари!”


Уникална изложба показва в Казанлък Българското опълчение

Уникална фотоизложба, показваща Българското опълчение, излиза за първи път от столицата, за да бъде представена в Казанлък. „Епопея на незабравимите български опълченци” идва в града на розите в навечерието на 141-ата годишнина от Шипченската епопея и е част от националните чествания, посветени на 140 години от Освобождението на България, преминаващи по под патронажа на Президента на Републиката. Автор на изложбата е бившият народен представител и лидер на движение „Оборище” д-р Тошо Пейков.


Фотосите, запечатали личности и събития, свързани с Освобождението, идват в Казанлък, благодарение на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и ще бъдат подредени в Художествената галерия. „В Казанлък акцентът ще бъде поставен върху българските опълченци, участвали в героичните боеве за Свободата на България”, каза директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов. Подборът от цялата изложба, която съдържа общо 150 снимки на опълченци, на руски офицери, на духовни лица, медицински сестри в лазаретите ще бъде направен лично от автора Тошо Пейков заедно с директора на галерията Христо Генев.

„Историята на Българското опълчение и преди мен е разказвана – споделя в свое интервю Тошо Пейков. – Реших да я разкажа посвоему, когато преди 12 години започнах кампанията „България в блясък” след прозрението, че в света вече няма борба между идеологии, а между думи и образи. Българските образи, които показвам, са внушителни, за да преминат отвъд видео конвекцията, да привлекат вниманието върху посланията и текстовете.”

За да осъществи своето патриотично дело, д-р Пейков намира подкрепа от много родолюбиви българи, художници, фотографи, ползва архиви на храмове, музеи, Държавен архив, фотоархиви. Надрасканите и избледнели снимки са реставрирани и уголемени. 60 от тях са оцветени, трогателни, разтърсващи. „Всяка една от тях може да бъде тема за драма, за филм, за поема”, разква още авторът на изложбата и задава въпросите: „Имаме ли ние, съвременниците, нещо общо с тези хора? Защо те са безсребърници, защо пеят : „Не щеме ний богатство, не щеме ний пари!”, а нашият лозунг е: „Искаме богатство, искаме пари!”. И нека да доведем нашите деца и внуци, които да имат пример и да го видят”.

Първото представяне на фотоизложбата „Епопея на незабравимите български опълченци” след премиерата на 17 януари в София е в Казанлък. Откриването е на 2 август от 17.30 часа в Художествената галерия в града с участието на автора д-р Тошо Пейков. Изложбата може да бъде разгледана до 20 август, след което ще бъде експонирана в Габрово.