National Geographic показва паметника на Бузлуджа от „птичи поглед“ България, както никога досега, гледаме в четвъртия сезон на „Европа отвисоко“. National Geographic отново се отправя на пътешествие в небесата, за да покаже зрелищни въздушни гледки от Стария континент в новите серии на документалната поредица, а страната ни е една от шестте, представени в него.
Поредицата започва на 18 септември от 22 часа с епизод, посветен именно на богатата култура на България, природната ѝ красота и съвременните инженерни постижения, на които можем да бъдем свидетели. Сюжетът включва девет малки истории, които се случват на различни места из страната. Зрителите ще се впуснат на пътешествие отвисоко, но и в детайли през погледа на хората, които я населяват и допринасят за днешния ѝ облик.
Благодарение на модерните дрон технологии и професионални пилоти, в документалния филм ще бъде показан и паметникът на Бузлуджа, неговата необикновена история и усилията за неговото спасяване и опазване. В останалите сюжети от страната е включен древния Перперикон и проучванията на археолога Николай Овчаров, емблематичния спектакъл "Звук и светлина" във Велико Търново, катедралата "Свето Успение Богородично“ във Варна - ремонта на храма и на процеса по позлатяването на куполите му, рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, седемчасовия снежен преход на метеорологът Захари Недялков към станцията на връх Мусала, мистичния танц на последователите на Дънов по време на ритуала Паневритмия на Седемте рилски езера и строителството на първия български небостъргач Sky Fort – сграда, висока 202 м, с 49 етажа, в столицата.
Останалите епизоди ще отведат зрителите в Сърбия, Румъния, Дания, Шотландия и Белгия. Сезонът ще предложи впечатляващи гледки и към техните най-атрактивните културни и географски забележителности. Целта е по красив и необикновен начин, сменяйки перспективата си, зрителите да станат свидетели на това как традициите, инженерните постижения и природните чудеса живеят в синхрон и дишат чрез хората, които поддържат духа на региона жив. Поредицата всъщност разказва човешките истории, но отвисоко.