Планините често предоставят гледки, които са извор на спокойствие и емоционално въздействие. Места, предизвикващи душевен мир, превърнали се във вдъхновение за много писатели, поети, музиканти, филмови продуценти. Това са райски кътчета, извисяващи високо, висока в небето. Техният колорит и уникалност им носят световна известност и ги правят желана туристическа дестинация.

Киркюфел, Исландия
Твърди се, че това е най-фотографираната планина в страната. Върхът е заобиколен от плажове, където има много фосили на птици и риби.

Канадски скалисти планини
Планината има уникален климатичен и природен ландшафт, което я прави любимо място за туристи.

Питоните, Карибите
Те са включени в Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство. Планините дават начало на горещите извори „Абсалон“ в Сейнт Лусия.

Тейбъл, Африка
Това е плоска планина, която се извисява над Кейптаун, Република Южна Африка. Тя е една от най-известните забележителности в страната.

Му Чанг Чай, Виетнам
Едно скрито съкровище в Северен Виетнам. Мястото привлича много туристи и фотографи, които не могат да се насладят на гледката на изумителните терасирани оризови ниви.

Виникунка, Перу
Цветната планина. Позната е още като „Планинската дъга“. Името ѝ в превод означава „Планина на седемте цвята“. Тя е една от най-големите забележителности в региона и привлича туристи от цял свят.