Най-внушителните църковни сгради в света

Има църковни сгради, които са доказали своето място като най-внушителните забележителности в света, превърнали се в емблема на своя град, неповторим архитектурен ансамбъл. Символи на красотата, богатството и историческата епоха на изграждането им.
Саграда Фамилия, Барселона, Испания
Строежът на този огромен католически храм е започнат от прочутия архитект Антонио Гауди през 1882 година и все още не е завършен. Сградата е обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО.


Катедралата Василий Блажени, Москва, Русия
Намира се на Червения площад и е един от символите на Москва. Източно-православният храм е построен между 1555 и 1561 година по заповед на Иван Грозни. Тя също е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.


Нотр Дам, Париж, Франция
Катедралата е една от най-красивите в Европа. Строена е повече от век и се намира в сърцето на Париж.


Базиликата Св. Петър, Рим, Италия
Построена е между 1506 и 1615 година. Куполът е построен през 1547 година по дизайн на Микеланджело. Издига се на височина 136.57 метра. Това е най-високият църковен купол в света.


Уестминстър Аби, Лондон, Англия
Огромната готическа сграда е една от най-известните атракции на Лондон. Построена е през 10-и век и е под защитата на ЮНЕСКО.


Катедрала Сейнт Пол, Лондон
Намира се на хълм, в най-високата точка на Лондон. На това място е имало храм още от 604 г. сл. Хр., в чест на апостол Павел. Сегашният храм е построен през 17-и век.


Църква Рождество Христово, Витлеем, Палестина
Базиликата се намира на палестинска територия. Строителството й е поръчано през 327 година от император Константин и майка му Елена. Счита се, че се намира над пещерата, където се е родил Христос. Тя е защитена от ЮНЕСКО.


Църквата Божи Гроб, Йерусалим, Израел
Намира се на хълма Голгота, където Христос е бил разпънат на кръст. Много християни идват до Йерусалим, за да посетят църквата.


Базилика Сан Марко, Венеция, Италия
Един от най-добрите примери за красотата на византийската архитектура. Построена е през 1650 година и един от символите на Венеция.


Света София, Истанбул, Турция
Има динамична история. Първоначално е била православна църква, след това джамия, а по-късно - музей. Построена е през 537 година до 1453 година.
Била е седалище на Православната патриаршия на Константинопол, с изключение на периода 1204 и 1261 година, когато е превърната в католическа катедрала. От 1453 до 1931 година е джамия. От 1935 година е музей, а от 2020 г. статутът ѝ е променен и отново се използва за мюсюлмански богослужения.