Най-странните къщи в света

Къщата, която избираме, нейната архитектура – модерна или класическа – представя по определен начин и нашата индивидуалност. По света има хора, които обаче влагат цялото си въображение в създаването на своя нов дом и извеждат къщите си на следващото ниво на уникалност. В съвременния свят има една приказка - ако можете да го сънувате, значи можете да го изградите. А хрумванията на архитектите, понякога не знаят граници...
Ето няколко наистина странни къщи. Общото между тях е любопитната архитектура и идея зад нея, въображението и нестандартното мислене на техните създатели.

VW Beetle House
The Beetle House се намира в селището Джиджи близо до Залцбург, Австрия. Къщата е проектирана от Маркус Фоглрайтер и ако още не сте се досетили, тя е вдъхновена от автомобила Volkswagen Beetle. Собствениците закупуват обикновен дом от 70-те години, след което го реновират изцяло. Къщата е завършена през 2003 г. и е екологична и енергийно ефективна къща.


Обърнатата къща от Трасенхайде, Германия
Построена през 2008 г. в морския курорт Трасенхайде Обърнатата къща е първото такова жилище, построено в Германия. Зад странната обител стоят полските архитекти Клаудиуш Голос и Себастиан Микичук, които я реализират като част от проект, наречен „Светът с главата надолу“. Целта на проекта е да даде на посетителите различен поглед върху ежедневните неща. В къщата на Трасенхайде единственото нещо, което не е обърнато на главата си, са външните стълби, които водят към тавана (който реално погледнато служи за вход на приземния етаж). По външните стени на обърнатия „приземен етаж“ има обърната наопаки пейка, количка и велосипед.


Рационален дом от Австралия
Тази приличаща на космически кораб къща е с рационален, много елегантен и опростен дизайн. Архитектът Джеймс Стокуел получава поръчка да проектира дома, като целта на дизайна е да се слее с великолепните морски гледки. Къщата на Стокуел включва „разлати“ външни контури, които следват хоризонта и екстериор, повлиян от природата и е компресиран в живописния пейзаж.
S-House в Сайтама, Япония
Японците са известни с любовта си към стъклото като материал. Японско архитектурно бюро създава тази двуетажна стъклена къща, за да покаже уникална изчистена визия в съчетание с многопластов интериорен дизайн.


Къщата-охлюв в София, България
Този гигантски цветен охлюв в София оглавява през последните години различни класации за странни къщи. Построена е през 2008 година и е дело на инж. Симеон Симеонов, който я е превърнал в уникална еднофамилна къща.


Къща от самолет
На много места по света стари самолети Boeing 727 или Douglas DC-8 са превърнати в... къщи. Просто се махат седалките и се слага всякакво жилищно оборудване - всичко, което е необходимо за едно… нормално жилище.


Къща от хартия в Рокпорт, Масачузетс
Стените, вратите и всички мебели (с изключение на едно пиано и камината) са направени от стари вестници. Това е къщата на Елис Стенман от Масачузетс. Тя е направила собственоръчно смес от брашно, вода, обелки от ябълка и вестници, с които е направила стените (дебели един инч). Елис е инженер и е използвала около 100 000 вестници. Къщата днес е модел. Може би някой ден до нея ще построят къща от iPad-и?


Силози за дом
Това са бивши изоставени силози (складове за зърнени храни и др.), които са превърнати в дом. Те могат да се местят и да се поставят един до друг, така че да се получат големи имения или едни върху други, за втори етаж.


Къща от пяна в Минесота
Направена е от полиуретанова пяна за изолация от архитекта Уинслоу Уедин през 1969 година чрез напръскване на полиуретанова пяна върху ламарина. Домът прилича малко на голяма гъба. В него има две спални, три бани и камина.


И още няколко:

Къща от камък в Португалия


Счупената къща в ПолшаКанзаска обществена библиотека, САЩ