В тази класация три града си поделят първото място – Париж, Хонконг и Цюрих
Институтът за икономически наблюдения (EIU), който оценява 133 града в света и сравнява потребителските кошници, в които са включени 138 продукта от първа необходимост, ги поставя на най-високите места в таблицата.
Европейските градове изпревариха Сингапур и Осака, които бяха наравно с Хонконг в предишното проучване, направено през месец март.
В настоящото изследване се акцентира на промените и оценката на въздействие на пандемията върху цените на стоките по света.
Валутните колебания, дължащи се отново на пандемията, регистрират спад на щатския долар. Дестинациите в Африка, Америка и Източна Европа от март месец се котират като по-евтини.
Сингапур е на четвърто място, а петото си поделят Осака и Тел Авив.
Изследването на чуждестранни работници по време на пандемията е в основата на пропадането на Сингапур, където за първи път от 17 години насам броят на населението бележи спад.
На седмо място в класацията се нарежда Женева, Швейцария, а Ню Йорк е на 8-мо.
На девето и десето място в класацията за най-скъпите градове за живеене в света по време на пандемията са Копенхаген и Лос Анджелис.
Проучването е установило, че цените на електронните продукти са се увеличили в световен мащаб. На този фон поевтинява облеклото. Причина за това е увеличаване броя на хората, които работят от вкъщи. Храните остават на почти същите цени, но продукти, свързани с личната хигиена, тютюн и алкохол са нагоре.
Пандемията доведе до отслабване на щатския долар, докато валутите на Западна Европа и Северна Азия се укрепиха спрямо него, което от своя страна промени цените на стоките и услугите. Пандемията е променила поведението на потребителите, тъй като затварянията и все по-често срещаната тенденция за работа от дома, са повишили цените на електрониката и консумацията на храна вкъщи. Това на практика заменя посещенията на ресторанти, основно за семействата от средната класа.