Най-мразовитите населени места в света

Преди два дни температурите у нас предизвикаха усещането за подранила полет. В събота, 6 февруари, „зимните“ температури в Казанлък бяха +20 градуса. Днес термометрите показват минус 3, при това, придружени с със силен леден северозападен вятър. Слънцето се показа, но е „хапливо“. И това не ни харесва.
А можете ли да си представите, че има региони по света, където зимата започва от ранна есен и завършва до късна пролет при температури от минус 50 градуса. И там живеят хора…
Феърбанкс, Аляска
Сред най-студените градове в света е Феърбанкс в Аляска. Там през януари температурите падат до минус 27,2 градуса по Целзий. А най-ниската температура, измервана в града е минус 66 градуса по Целзий, което го прави най-студения град в САЩ.


Дудинка, Русия
Дудинка е град в Красноярски край, Русия. Лятото там е кратко и прохладно, а през зимата температурите падат до –57 °C.


Фрейзър, Колорадо
Най-студеният месец във Фрейзър, Колорадо, е януари, когато средните температури са около -5.4 градуса по Целзий. Най-ниската измервана температура е -53 градуса по Целзий на 10 януари 1962 година.


Снедж, Канада
Разположено на брега на река Юкон, градчето може да се похвали с рекордните -63 градуса, отчетени от метеоролозите.


Интернешънъл Фолс в Минесота, САЩ
Едно от най-мразовитите места в света.
Градът се намира на границата между Канада и САЩ. Средната годишна температура там е около нулата, а зимите често са сурови и с дебела снежна покривка. В най-студения ден в историята на града е измерена температура от - 55 градуса по Целзий.


Харбин, Китай
Най-северният град на Китай - Харбин, е напред в класацията на най-студените населени места по света. За Харбин е обичайно явление термометрите да показват минимум 20 градуса под нулата през януари. Температури от порядъка на -35 градуса не са необичайни.


Якутск, Русия
Там зимата може да започне доста по-рано отколкото сме свикнали ние. Средната температура за началото на октомври е едва минус 1 градус. Най-студено е през януари, когато средните температури са от минус 38 до минус 42 градуса. На 05.02.1891 г. е измерена най-ниската температура в града - минус 64,4 градуса.


Оймякон, Русия
Оймякон е село в република Якутия, Русия. Намира се на левия бряг на река Индигирка. Името на селото означава „незамръзваща вода“ и идва от това, че край него има термален извор. Това е едно от най-студените населени места на Земята. Най-ниската измерена температура тук е била -79 °C в метеорологичната станция Томтор през 1933 г. По неофициални данни, температурата в селото е падала до -83 °C през 1916 г.