Тауър Бридж (Лондон, Англия)
Завършен преди 126 години Тауър Бридж е една от най-разпознаваемите забележителности в Лондон. След завършването си той е един от най-големите бастулни (подвижни) мостове в света и неговите огромни кули и смели сини удължения и до днес остават икона на английската столица.
Сечени (Будапеща, Унгария)
Най-известният мост на Будапеща, верижният мост Сечени, свързва Буда и Пеща, западната и източната част на града през река Дунав. Неговите огромни кули привличат туристите и той е една от най-фотогеничните забележителности в града.
Стари мост (Мостар, Босна)
Стари мост в Мостар пресича река Неретва и всъщност представлява модерна реконструкция, след като оригиналът (завършен през XVI в.) е бил унищожен по време на хърватско-бошняшката война. Историческият град Мостар е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.
Риалто (Венеция, Италия)
Мостът от XVI в. пресича най-тясната точка на Канале Гранде във Венеция и се счита за голям подвиг на архитектурата от епохата на Ренесанса. Елегантна арка, изпълнена с каменни релефи, Риалто заменя дървена конструкция, съществувала тук от XII в. и днес е най-старият мост, над известния канал.
Пуенте Нуево (Ронда, Испания)
Пуенте Нуево е най-новият от три моста, които се простират над дефилето Ел Тахо. Строен е в продължение на три десетилетия. Завършен през 1793 г., той свързва старата и новата част на града. Тук има и исторически музей, посветен на моста, чиято сграда някога е служила като затвор.
Понте Векио (Флоренция, Италия)
Мост на това място съществува поне от 966 г., въпреки че Понте Векио във Флоренция е бил разрушаван два пъти в историята си от наводнения. Не е ясно от коя година датира сегашната конструкция, но е един от най-разпознаваемите мостове в Италия. На покрития мост от векове има магазини: някога те са били предимно месарници и търговци на риба, а сега продават бижута и сувенири.
Александър III (Париж, Франция)
Това е може би най-богато украсеният и най-сложно проектиран мост в Париж, блестящ с нимфи, крилати коне, херувими и други. Датиращ от XIX в. той се извисява над река Сена и е кръстен на руския цар Александър III.
Гапстоу (Ню Йорк, САЩ)
Бруклинският мост може да е най-известният мост в Ню Йорк, но мостът Гапстоу в същия град е едно от най-сниманите места в града. Каменната арка, датираща от 1896 г., се намира в Сентръл Парк и е приятен контраст с извисяващите се небостъргачи.
Драконовият мост (Да Нанг, Виетнам)
Дръзък, привличащ вниманието и със сигурност запомнящ се, Драконовият мост във Виетнам е, както подсказва името му, оформен да изглежда като страховит дракон. Извивайки се над река Хан, мостът е с обща дължина от 568 метра и поразителното метално същество може дори да издиша огън или вода, за да отбележи специални случаи.
Карловият мост (Прага, Чехия)
Известният мост е само една от многото забележителности в столицата на Чехия. Построен преди повече от 600 години, Карловият мост се простира през река Вълтава и е украсен с 30 каменни статуи на светци.
Бруклинският мост (Ню Йорк, САЩ)
Завършен през 1883 г., Бруклинският мост е една от най-известните забележителности на Ню Йорк и също има богата история. Като се има предвид дължината му, жителите на Ню Йорк първоначално са били притеснени да стъпят на конструкцията и този страх е бил засилен, след като инцидент убива 12 души. За да помогне за потушаването на тези тревоги, цирковият артист П. Т. Барнъм дефилира с 21 от слоновете си по дължината на моста, за да докаже, че е безопасно.
Бастай (Саксония, Германия)
Фотогеничният мост Бастай се намира на около час от оживения град Дрезден, в германския национален парк Saxon Switzerland. Спираща дъха структура от пясъчник с панорамна гледка към река Елба, сегашният мост е построен през 1851 г.
Банпо (Сеул, Южна Корея)
Дръзкият и пъстър мост на Банпо в Сеул се извисява над река Хан. Той стана известен със своето шоу Moonlight Rainbow Fountain, в което блестят красиви LED светлини, свири музика и почти 200 тона вода преминават от двете страни на моста всяка минута.

Интернет