На казанлъшката гара: „Уикеда” посреща ретро влак
Най-мощният запазен парен локомотив в Европа е българският „Баба Меца“

Казанлък поднася приятна изненада на жителите и гостите на града за кулминационните дни от 121-ия Празник на розата. На 31 май на казанлъшката гара ще пристигне влак, теглен от парен локомотив. На първи перон ще го посрещнат музикантите от група „Уикеда”, които ще изнесат концерт за всички казанлъчани и гости на града, съобщава на официалната си страница Община Казанлък.
Ретро влакът пристига в деня, когато ще бъде коронясана Царица Роза 2024, и е договорен с Български държавни железници. Той ще отпътува от Казанлък на 1 юни.
Продажбата на билети за ретро влака ще започне в края на м. април и закупуването им ще бъде възможно от всяко населено място в страната.

Парните локомотиви за пръв път са разработени във Великобритания в началото на 19 век и се използват за железопътен транспорт до средата на 20 век.
Най-мощният запазен парен локомотив в Европа е българският „Баба Меца“ – прякор, даван на локомотивите от серия 46.00, тъй като са мощни и бавни. Влакът с експлоатационен номер 46.03 е произведен през 1931 г. в полската локомотивна фабрика H. Cegielski – Poznań и е в движение до наши дни.
От началото на 20 век парните локомотиви постепенно започват да бъдат измествани от електрически и дизелови локомотиви, а железниците напълно преминават към електрозахранване след края на 1930-те години. По-голямата част от парните локомотиви са изведени от експлоатация към 1980-те години, макар някои от тях все още да осъществяват превози по туристически маршрути.