И тази година ще преместим часовника с един час напред в сутринта на 31 март. Лятното време ще продължи до сутринта на 27 октомври, когато пък ще го върнем стрелките с един час назад.
След предварителни обсъждания, през 2018 г., Европейската комисия предложи смяната на часовото време да се отмени, като държавите членки запазват правото си да решат коя часова зона да важи за техните територии. До този момент окончателно решение по въпроса в България не е взето и тази идея замразена за обсъждане в Съвета на Европейския съюз, защото не може да се стигне до консенсус кое часово време да бъде въведено – лятното или зимното. Няма никакви изгледи за скорошно решение по този въпрос
След лобирането срещу лятното часово време от страна на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, през 2018 г. Европейският парламент прави проучване, което показа, че голямо мнозинство от европейците подкрепя премахването на лятното часово време.
Всъщност в онлайн проучването участваха само 4,6 милиона европейци – три милиона от тях германци, които доминираха в лагера на привържениците на премахването. Във Великобритания, например, само 13 000 души си направиха труда да гласуват.
Общо около 80% от участниците в проучването са поискали да се премахне зимното часово време. Резултатите показват и значително възрастово разделение, като хората в Европа над 50 години са против смяната на часовника, а хората под 24 години са или за лятно часово време, или не смятат този въпрос за съществен..