На 19 август, събота, от 9 ч. до 15 ч., за честванията на 146-та годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка – Казанлък през прохода „Шипка“.
Трафикът ще се пренасочва по път II-55 Проход на Републиката:
• за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката - Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас;
• за пътуващите от Южна към Северна България за Велико Търново и Русе през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец.
Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани по път III-552 по маршрута: Габрово – Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.
Движещите се по път III-5004 „Обход на гр. Габрово и етапна връзка с път I-5 в посока връх „Шипка“ ще се отклоняват при пътен възел „Дядо Дянко“, през гр. Габрово по път III-552 и път II-55 през Прохода на Републиката.
В област Стара Загора движението към Прохода на Републиката ще преминава по маршрут: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 Гурково - Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (връзката на пътя I-5 Стара Загора – Казанлък с I-6 Подбалканския път).
През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.
Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно, като следват стриктно поставената пътна сигнализация и ограничението на скоростта, да спазват дистанция, да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
Президентът на България Румен Радев ще участва в националното честване на 146 години от Шипченската епопея
На 19 август, събота, когато ще бъдат тържествено отбелязани 146 години от боевете на историческия връх по време на Руско-турската война. Националното честване се провежда под патронажа на държавния глава.
В 11 часа на връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителните роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва.
Около 11.20 часа Румен Радев ще произнесе слово по случай годишнината. Той ще поднесе венец пред Паметника на свободата и ще отдаде почит пред паметта на загиналите за Освобождението на България.