Рок операта „Есмералда” с премиера на Античния форум в Стара Загора

Към предварително обявените две дати за премиерата на мюзикъла "Есмералда Парижката Света Богородица" на 30 юни и 2 юли 2022 г. се прибавя още една - 1 юли, поради огромния интерес към новата постановка на Държавна опера - Стара Загора. В първия премиерен спектакъл на 30 юни и на 1 юли зрителите ще видят Михаела Филева в ролята на Есмералда, на 2 юли е Тереза Бракалова. Спектакълът е по музика на Рикардо Кочанте, режисьор е Виолета Горчева, диригент Владимир Бошнаков, хореограф е световноизвестният Марио Пиаца, автор на сценографията, костюмите и художественото осветление е Денис Иванов, художественият превод е на поета Йордан Пеев.
„Между нас има огромна синергия, работим с огромно желание и любов”, сподели Михаела Филева, която прави своя дебют в мюзикъл.

„Щастлив съм да представя за първи път в историята му вариант на мюзикъла за рок група, голям симфоничен оркестър, смесен и детски хор на български език, оркестрация на Людмил Горчев. Досега този мюзикъл се изпълнява на запис, без участието на оркестър на живо, хор и детски хор. Музикалните номера са 51 и са изключително мелодични”, каза диригентът Владимир Бошнаков.

„Водещ е монтажният кинопринцип, с резките и контрастни преходи, екстремалните и нагнетени сцени, драматургично заложени и подпомогнати от минимализма и лаконичността на музикалната форма, съвременния ритъм и метрум, произтичащи от самия концепт /модел на жанра рок опера. Хорът, който е главно действащо лице, присъства като метафора на Катедралата, на Съдбата, на Провидението и Висшия разум”, акцентира режисьорът Виолета Горчева.

Участват солисти, хор, оркестър и балет на Старозагорската опера, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет към Операта, членове на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.

Когато през 1998 година мюзикълът „Парижката Света Богородица” е представен за първи път в Париж, той прави такъв фурор, че след година вече е вписан в Книгата на Гинес заради интереса, който предизвиква. Продажбите му на DVD-носители изпреварват тези на блокбастъри като "Батман" и "Игра на тронове".