От 18 януари 2019 година в Казанлък започват мащабните чествания, посветени на 130 години от създаването на 23-и Пехотен Шипченски полк, който влиза в историята като "лудия полк", заради безпримерния героизъм на неговите офицери и войници.

Създаден е с Указ №11 от 19 януари 1889 година под името Двадесет и трети пеши Шипченски полк, като в състава му влизат от 3-ра и 4-та дружини на 12-и пеши Балкански полк.

На 18 януари 2019 година в 12.00 часа в парк „Розариум“ започва тържествен митинг пред Паметника на загиналите във войните казанлъчани. Ще бъде даден почетен караул и ще бъде произнесено слово за легендарния полк, а след поднасянето на венци и цветя шествие ще тръгне от парка към Паметната плоча на създателите на марша на полка „Велик е нашият войник“, превърнал се в химна на Българската армия – подпоручик Константин Георгиев и запасни редник Михаил Шекерджиев. Плочата бе поставена през 2011 година пред Гарнизон-Казанлък.

Цветя ще бъдат поднесени и пред войнишкия паметник на 9-а и 10-а Опълченски дружини, намиращ се на територията на Военно формирование 22 180.

Тържествата на 18 януари ще завършат вечерта със събрание-концерт във Военния клуб. В концерта със свои изпълнения ще участва и Казашки Московски ансамбъл, който идва в Казанлък по покана на местната организация на НД „Русофили“.

Честванията по повод 130 години от сформирането на легендарния полк продължават през цялата 2019 година. Началото бе поставено на 8 януари с представяне на историческия очерк „130 години 23-и Пехотен Шипченски полк“ с автори Пепа Коскина и Пламен Стефанов и фотоизложба, посветена на историята на полка.

Годишнината на 23-и Пехотен Шипченски полк преминава под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и в организацията се включват НПМ „Шипка-Бузлуджа“, ИМ „Искра“, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на подофицерите, 61 Стрямска механизирана бригада, ОБ „Искра“, МФСВИ и други.