Лентата „Високо“ на режисьора Николай Василев за фотографа Александър Иванов спечели наградата за най-добър български документален филм за изкуство във филмовия фестивал Master of Art '2020. И двамата – режисьор и герой на филма, са казанлъчани. Оператор е Борислав Георгиев.

Във фейсбук страницата на Master of Art Film Festival организаторите на фестивала са написали: „Поздравления за екипа на филма “Високо” - носител на наградата за най-добър български филм на Master of Art 2020!“.

Снимка от публикацията на Nikolay Vasilev

„Високо“ е филм за казанлъшкият фотограф Александър Иванов, който в продължение на 20 години снима от високо. Носен от крилете на делтапланер, той се рее във висините, за да направи най-впечатляващите снимки на нашето късче земя, наречено България. „Отгоре нещата изглеждат различно, хората изглеждат дребни, но техните дейности са значими и техните поразии, за съжаление, се виждат повече. Най-трудно е да се издигнеш „над“ в мислите си, мисленето се променя най-трудно…“, казва героят на филма „Високо“ Александър Иванов.

Фестивалът Master of Art е единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Неговата програма е посветена на документалното кино, което разглежда творческите виждания върху историята на изкуството и съвременното изкуство, както и отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.

67 пълнометражни и 12 късометражни заглавия в 11 категории: Архитектура; Изкуство и власт; Дизайн и мода; Съвременно изкуство; Кулинарно изкуство; Изобразително изкуство; Литература; Музика и танц; Фотография; Театър и кино; Панорама са представени в петото издание на фестивала за документално кино за изкуство „Master of Art”.

За Александър Иванов - фотографа, снимал България от птичи поглед, можете да прочетете още на линка: https://www.zakazanlak.bg/kultura-9/aleksandr-ivanov-gonya-edinstveno-slnceto-4783