Първо заседание на Кризисния щаб в Казанлък за тази година се проведе на 31 януари в Зала №6 на Община Казанлък. В него участие взеха представители на общинското ръководство, на двете здравни заведения в града, РПУ – Казанлък, РСПБЗН - Казанлък, и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в община Казанлък, съобщава общинският пресцентър.

Причина за провеждане на щаба бе заповедта на РЗИ - Стара Загора, и ръстът на заразените в община Казанлък - от 515 души към 24 януари 2022 г. на 599 болни към днешна дата.

Участниците в срещата се обединиха около становището, че към момента няма затворени детски ясли и детски градини в град Казанлък и не се предвижда такова. За да се гарантира работата им, предвид намалената посещаемост на детските филиали по населени места, персонал от тези филиали бива пренасочван към детските заведения в Казанлък.

Управителят на МБАЛ “Д-р Христо Стамболски“ д-р Кети Маналова заяви, че няма неприети болни от ковид, заради липса на легла. Тя посочи, че реанимацията е запълнена на 90%, но подчерта, че въпреки голямото натоварване във всички отделения, няма напрежението заради липса на легла, както бе по време на четвъртата ковид вълна.

Натоварване се наблюдава и в ДКЦ Поликлиника – Казанлък. Управителят д-р Красимир Пейчев заяви, че казанлъчани се доверяват на разкритите специализирани кабинети.

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите посочиха, че в заведенията на територията на общината се спазват въведените мерки за заетост от 50 на сто, но изразиха притеснение относно извършване на проверки на клиенти от самия персонал.

Членовете на Щаба апелираха към отговорно поведение по време на пика на петата Ковид-вълна не само към себе си, но и към околните.