Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова поиска от ръководството на ВиК ЕООД Стара Загора да приключат работата си по проекта за рехабилитация на водопроводната мрежа в централната градска част, до края на април. „Тази година, Празникът на Розата ще отбележи своята 120-годишнина. За Вас, това може да е маловажно, но за казанлъчани е значимо и чакано събитие! Затова, след края на април, няма да дам разрешение на изпълнителите да работят”, каза г-жа Стоянова.
Тя, заедно със заместник-кметът Даниела Коева бяха днес на презентацията на ВиК, където управителят на дружеството инж. Радостин Миланов и неговият екип, представиха свършеното досега и какво предстои да бъде направено още в четирите общини, включени в проекта за изграждането на ВиК-инфраструктура, финансиран по Оперативна програма „Околна среда”. На нея присъства и заместник-областният управител Стоян Стоянов.
За да бъде изпълнен искания срок, работата на фирмата-изпълнител по бул. "Розова долина" и центъра трябва да започне още през февруари. Инж. Пеньо Пейков, ръководител на направление проекти в дружеството, заяви че ще даде отговор на казанлъшкия кмет, до края на деня.
Г-жа Стоянова попита и кога ще бъдат възстановени разрушените, следствие на извършваната реконструкция на ВиК-мрежата пътни настилки в Казанлък? Според предварителните договорености, това е трябвало да започне в края на миналата година. Община Казанлък е планирала и средства, още от 2022-а, които са определени за цялостното асфалтиране на улици, които са били в лошо състояние, но ремонтът им е отложен, заради включването им в проекта. Това е практика, която прилагат и в Старозагорска община, като местните власти имат подписани споразумения с ВиК дружеството поема, в този случай, само разходите по възстановяването на разкопаните от тях участъци, по споменатите улици.
Екипът на ВиК призна, че има забавяне, тъй като на много места в Казанлък не са изключени от експлоатация старите водопроводи, което може да доведе до аварии, които да наложат отново разкопаването на споменатите улици. Според ръководството на дружеството, пълното възстановяване на всички засегнати настилки в Града на розите ще стане около април-май. Най-бързо, реализацията на проекта ще приключи в Чирпан, още през март, а най-късно в Стара Загора, до към края на годината, поради откриването на археологически обекти, които се налага да бъдат проучени, а терените, на които се намират да бъдат препроектирани.
В Казанлък, по проекта има три обекта. Подмяната на ВиК-мрежата с дължина 30-километра е изпълнена на 79%. Изпълнението на дейностите по водопроводите от Дунавци и Съхране съща са в доста напреднала фаза, сътоветно на 40% и 70% изпълнение.
От ВиК заявиха, че гражданите не са ощетени при отчитането на януарските сметки. Цената на водата е увеличена от 1 януари, но фактурирането е на база средно потребление, разпределено според отчетните дни по старата и новата тарифа. Тъй като софтуерно фактурите са обработени в края на миналата година, повечето от гражданите ще платят дори сметка, в която по-голямата част от потреблението ще бъде по по-евтината тарифа, заявиха от дружеството.