Казанлъшко момче разсвири „Гуарнери” на 3 века

15-годишният казанлъчанин Александър Тянов имаше уникалния шанс да разсвири оригиналната цигулка „Гуарнери” - Guarneri del Gesu 1742- Ricci, изработена през 1734 година от прочутия италиански майстор-лютиер Джузепе Гуарнери. По оценка на специалисти и водещи майстори-лютиери, стойността на цигулката е около 15 милиона евро. Тя е изключително ценна и скъпа и се съхранява при строго определени условия.


Александър Тянов изпълни "Дубъл" от Бах. Той сподели, че усещането да свири на оригинална цигулка, изработени от самия Гуарнери преди 300 години, е уникално и неповторимо преживяване. Момчето свири от 5-годишен. Негов учител е Георги Стойчев, бивш преподавател в Музикалното училище в Стара Загора. Александър е ученик в СУ "Екзарх Антим Първи". Разсвирването на оригиналната "Гуарнери", след като цигулката бе извадена от специалната витрина с бронирано стъкло, момчето определи като изключителен шанс и вълнение, което ще му остане за цял живот.


Изпълнението на талантливия Александър Тянов на оригиналната цигулка "Гуарнери" можете да чуете в прикачения видеофайл.


Уникалният инструмент е собственост на най-добрия цигулар в момента в Китай Лу Сен Дзен, носител на наградата "Паганини". 300-годишната цигулка бе представена днес пред медиите от организаторите на 9-ия Международен лютиерски конкурс, който за първи път се провежда извън Италия и негов домакин е Казанлък. Голямото музикално събитие е в града на розите по случай 100 години лютиерско изкуство в България.

Цигулката бе представена от Дзенг Куан от Китай, който е член на журито за оценка на участващите в конкурса струнни музикални инструменти от цял свят. Дзенг Куан е бивш заместник-министър на културата на Китай и настоящ сенатор. През 1987 година печели Първо място за цигулка и Първо място за виола в международен конкурс в България. Това му носи и удостояване със званието „Почетен гражданин на Казанлък” през същата година. Дзенг Куан е председател на лютиерите в своята страна и директор на консерваторията в Пекин.

Оригиналният инструмент е изработен преди три века от гениалния майстор Джузепе Гуарнери. На него е свирил световноизвестният американски музикант от италиански произход Руджеро Ричи /1918-2012 г./. През 1947 година с тази цигулка Ричи е направил пълни записи на произведенията на Паганини в оригиналната им форма. Същите 24 капричии той повтаря и през 1997 година, тогава обаче използва цигулка на Гуарнери, предоставена му от общината в Генуа. Руджеро Ричи е концентрирал по цял свят преди да почине през 2012 г., на два пъти е бил в България - през 1971 и 1987 г.

Съдействие за показването на тази цигулка, която в момента е притежание на цигулар Номер 1 в Китай, оказва проф. Дзенг Куан, с когото майстор-лютиерът и Почетен гражданин на Казанлък Едрьо Едрев се познава още от Международната академия „Антонио Страдивари“ в Кремона. Едрев е първият българин, завършил световнопризнатия институт за майстори на струнни музикални инструменти.


За конкурса в Казанлък вече са пристигнали над 120 инструмента, изработени от лютиери от всички континенти. Само от Китай са 40, сред вече приетите има от Нова Зеландия, Мексико, Франция, САЩ и други страни. Българските надхвърлят 30. В конкурса участват и инструменти на казанлъшки майстори лютиери.

Известно е, че по света има поне три цигулки на Гуарнери, които струват между 10 и 16 млн. долара. С една от тях свири световноизвестната Ан Акико Майерс, като се счита, че инструментът е принадлежал на Наполеон. В момента има 70 инструмента на Гуарнери, които са по цял свят. Цигулката, която бе представена в Казанлък, е от златния период на Джузепе Гуарнери е един от най-звучните.

В България с "Гуарнери" свири Васко Ешкенази, която му е предоставена от анонимен него почитател. Най-скъпият инструмент, ползван от родните музиканти е „Страдивари” на Минчо Минчев, закупен от българската държава специално за него през 1977 година.

Ценният инструмент ще може да бъде видян от казанлъчани и гостите на града само на 2-ри и 3-ти юни в Музея на розата в Казанлък. Останалите инструменти, които участват в конкурса, ще бъдат изложени до 22 юни, като на 2 юни от 18.00 часа на тържествена церемония ще бъдат обявените победителите.


По-късно днес кметът на община Казанлък Галина Стоянова се срещна с шестима от 11-членното жури на Международния конкурс за съвременно лютиерство. "Изключително сме признателни на нашите лютиери, защото те са причината вие да сте тук“, посочи Стоянова. Тя подари на всеки от гостите оригами роза – подарък от кмета на побратимения японски град Фукуяма, по случай техния празник на розата.