Младият казанлъшки лютиер Пламен Едрев е един от безспорните фаворити на 10-ия Международен конкурс по лютиерство, организиран от Италианската асоциация на лютиерите. Талантливият казанлъчанин грабна три награди – сребърен медал за виолончело, бронзов медал за виола и специална награда за стил на изработка - за виола. Арт състезанието се състоя през месец септември в италианския град Систо Фиорентино - Флоренция и привлече майстори на струнни музикални инструменти от целия свят. В конкурса се състезаваха 120 инструмента на лютиери от 12 държави – от Европа, от Корея, Япония, Китай, Бразилия, Мексико и други страни.

„Изработката на инструментите ми отне 7 месеца – сподели носителят на наградите Пламен Едрев. – Инструментите, с които участвах, са модели на „Амати”. Конкуренцията бе огромна, като тя се очертава най-вече от страна на Корея и Китай – техните представители са изключително упорити и борбени. Моята цел е на всеки следващ конкурс моделите да бъдат различни и да са на стари кремонски фамилии, създали уникални музикални инструменти.”


Очевидно представянето на младия казанлъшки лютиер е впечатлило жури, публика и медии, тъй като националната телевизия на Италия RAI прави специален репортаж за Пламен Едрев, който се излъчва в предаване за култура.

Само 4 месеца преди този успех, през месец май тази година, отново в Италия, в град Фермо, Пламен Едрев спечели златен медал на Международен конкурс по лютиерство за своята виола.
През 2016 година той заслужи специалната награда за акустика в раздела „Виоли” на 50-ия Международен конкурс по лютиерство, организиран от Консерваторията „Санта Чечилия” в Рим. И още един приз прибавя към колекцията си – бронзов медал от 10-ия Национален конкурс по лютиерство в Милано, 2016 година.

Така за по-малко от 3 години Пламен Едрев печели 6 отличия на международни конкурси, които го правят един от най-обещаващите млади лютиери не само в България, но и в световен мащаб. Пламен задържа за себе си всички инструменти, с които участва в конкурси, като иска да си направи своя лична колекция.

Пламен Едрев е възпитаник на Института „Антонио Страдивари” в Кремона – Италия. Завършва го през 2006 година и само на 19 години става най-младият дипломиран лютиер в България. Изработва цигулки, виоли и виолончела, реставрира щрайхови музикални инструменти и общува с водещи световноизвестни майстори лютиери,търговци и музиканти. Пламен е син на Едрьо Едрев, първият български професионален лютиер, завършил Международния професионален институт за струнни музикални инструменти и технология на дървесината. Той е Почетен гражданин на Казанлък. По неговия професионален път вървят синът му Пламен и дъщеря му Радиана, която е първата българка завършила института „Антонио Страдивари” в Кремона. Днес тримата работят в свое ателие в Казанлък. Техните прецизно изработени цигулки, виоли, виолончела са навсякъде по света. Участват ежегодно на специализирани изложения за струнни музикални инструменти, а основателят на лютиерската фамилия Едреви - Едрьо Едрев, е уважаван член на международното жури. По негова инициатива през 2018 година в Казанлък се проведе Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара, в който взеха участие лютиери от всички краища на света.