Казанлъшки автор „на косъм” от наградата „Чудомир”

Казанлъшки автор е участвал с два разказа в Националния конкурс за къс хумористичен разказ, който се организира от вестник „Стършел” съвместно с фондация „Чудомир”, съобщи главният редактор на единственият хумористичен вестник у нас, който излиза и до днес, Михаил Вешим. „Разказите са много добри и се надявам авторът да бъде носител на наградата „Чудомир” в следващите издания на конкурса”, сподели още той. Специално за сайта zakazanlak.bg Михаил Вешим каза, че това е Петър Марчев. Журналист и писател, казанлъшкият творец има издадени няколко романа, автор е на рок-опера, пътеписи, публицистика, хумор и сатира, литературна и кинокритика, както е и режисьор на филми.

За 50-ия, юбилеен конкурс за наградата на името на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Вешим съобщи, че е имало много изпратени творби и журито било много затруднено в избора си. „До бой не се стигна, но решението кой да е победител наистина бе трудно”, типично в духа на вестника, който оглавява, сподели още главният редактор на в. „Стършел”.

35-годишният Деян Копчев от София, който спечели наградата „Чудомир” за разказа си „Гласове”, получи плакет с шаржирания образ на Чудомир, дело на друг известен казанлъчанин – художника Теньо Пиндарев. Плакетът бил връчен за първи път през 1968 година и сега, по-случай половинвековната годишнина на конкурса за къс хумористичен разказ, организаторите от фондация „Чудомир” отново отредиха наградата да е плакет с лика на Чудомир, вместо традиционната статуетка. Носителят получи отличието лично от заместник-министъра на културата Амелия Гешева, а Михаил Вешим връчи на наградения автор майсторско свидетелство, „което му дава правото да печата навсякъде в България”.

С връчването на тази награда, с официалната церемония в Литературно-художествен музей "Чудомир", при което в ръцете на проф. Йосиф Радионов прозвуча възстановената цигулка на Мара Чорбаджийска, и с изложбата от оригинални рисунки на Димитър Чорбаджийски "Вариации на тема..." започнаха Чудомирови празници '2019.